Μετάλλαξη Όμικρον και rapid test: Ειδικοί συστήνουν την ταυτόχρονη λήψη δείγματος από στόμα και μύτη


Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη χρήση των self και rapid test για τον κορονοϊό ενδέχεται να επιφέρει η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία θεωρείται πως έχει ήδη κυριαρχήσει και στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί της υγείας, μεταξύ των οποίων και υγειονομικοί από το κλινικό πεδίο, συστήνουν ολοένα και συχνότερα, μέσω παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος κατά τη διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων και όχι μόνο ρινικού.

Ενδεικτικά, μεγάλη απήχηση γνωρίζει στο Twitter σχετική η ανάρτηση του καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Έρικ Φάιγκλ-Ντινγκ, ο οποίος και υποστηρίζει την παραπάνω σύσταση. Μεταξύ άλλων, κοινοποιεί αναφορά ασθενούς ο οποίος βρέθηκε αρνητικός με ρινικό τεστ και θετικός με τεστ που βασίστηκε σε ρινοφαρυγγικό δείγμα.

Ουσιαστικά, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η Όμικρον είναι καλύτερα ανιχνεύσιμη στον φάρυγγα, όπου και, συχνά, εντοπίζεται η συμπτωματολογία της νόσου με το εν λόγω στέλεχος του ιού.

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο Βασίλης Μαργαρίτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουάλντεων των ΗΠΑ.

Όπως έγραψε: «Πολλοί ρωτούν γιατί self/rapid βγαίνουν αρνητικά αν και πιθανά συμπτώματα της Ο επιμένουν. Τα τεστ λειτουργούν αλλά πιθανότατα θέλουν τη ταυτόχρονη λήψη από στοματοφάρυγγα και μύτης».

«Ιδού οι οδηγίες και απαιτήσετε από εργαστήρια/φαρμακεία. Αν (τα τεστ είναι) αρνητικά για 5 – 7 μέρες πιθανότατα δεν είναι Covid», πρόσθεσε, κοινοποιώντας σχετική φωτογραφία:

Αξίζει να αναφερθεί πως το βρετανικό NHS έχει κυκλοφορήσει βίντεο και άλλο υλικό, στο οποίο προτείνεται η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και κατά τη χρήση self test.

 

Επισημαίνεται πως στην Ελλάδα οι αρχές εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα rapid test είναι αξιόπιστα για την ανίχνευση του κορονοϊού, γενικότερα, όσο και των λοιμώξεων με την Όμικρον, ειδικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.