Hantavirus: η νέα απειλή στην Κίνα - το κακό και το καλό νέο

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, η Κίνα αναφέρει το θάνατο ενός ανθρώπου από έναν νέο ιό που ονομάζεται hantavirus.
Προκαλείται από δάγκωμα ποντικιού, δεν υπάρχει εμβόλιο και έχει συμπτώματα όπως του κορονοϊού.Ο κορονοϊός έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, όμως τα βάσανά μας δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, καθώς ένας ιός, όχι πολύ παλιός, προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες. Το όνομα αυτού… χανταϊός και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Κίνα.
Το άγνωστο θύμα από την επαρχία Γιουνάν πέθανε ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο και κατευθυνόταν στην εργασία του στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, σύμφωνα με την Global Times. Οι 32 ταξιδιώτες, που βρίσκονταν στο ίδιο λεωφορείο, ελέγχθηκαν για τον ιό.

Ο χανταϊός, δεν αποτελεί καινούργιο ιό για τους επιστήμονες, όμως προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί, ενώ μοιάζει με τον κορονοϊό στα συμπτώματά του.

Σύμφωνα με την New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» όπως δήλωσε η σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.

Μάλιστα πρόσθεσε μάλλον χαριτολογώντας πως “παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια».

Επίσης σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.

«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.

Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με την ομάδα υγείας.

«Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.