Κορονοϊός: Αυτή η εφαρμογή του ΜΙΤ θα μας βγάλει από την κοινωνική απομόνωση – Ποια σενάρια εξετάζονται

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για επιστροφή στην κανονικότητα, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας προετοιμάζουν από τώρα την επόμενη μέρα. Εξετάζουν όλα τα σενάρια για να βγούμε με ασφάλεια από τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης, χωρίς να ρισκάρουμε ξαφνική και απότομη διασπορά του κορονοϊού.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουν οι Έλληνες επιστήμονες, σύμφωνα με το iatropedia.gr, είναι μεταξύ άλλων και οι εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας και της κινητής τηλεφωνίας. Επικρατέστερη επιλογή των ελληνικών αρχών μέχρι στιγμής είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα την οποία δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).

Πρόκειται για το mobile app με το όνομα "Private Kit: Safe Paths" το οποίο δημιουργήθηκε από ερευνητές του ΜΙΤ με σκοπό να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και το ιατρικό απόρρητο του χρήστη, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν, απλή στη χρήση της και μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές, καθώς ενημερώνει τον χρήστη που θα την κατεβάσει στο κινητό του, εάν έχει έρθει σε επαφή με άτομο θετικό στη νόσο COVID-19. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα και στο υγειονομικό σύστημα να ιχνηλατήσει άμεσα και γρήγορα μέσω του λογισμικού, ανθρώπους που έχουν πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα ασθενή θετικό στον κορονοϊό. Και μάλιστα όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί του κατά τις τελευταίες 21 ημέρες.



Κορονοϊός: Πώς δουλεύει η “έξυπνη” εφαρμογή του ΜΙΤ
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα της τοποθεσίας του χρήση για να καθορίσει με ποιους έχει διασταυρωθεί στη διαδρομή του σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα για να διατηρηθεί η ανωνυμία και το ιδιωτικό απόρρητο.

Άτομα που είναι θετικά στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, έχουν την επιλογή να επιτρέψουν εάν θέλουν στις υγειονομικές αρχές να κάνουν ανώνυμη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της εφαρμογής, ώστε να ιχνηλατήσουν τις επαφές τους. Η εφαρμογή μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν μεγάλος αριθμός χρηστών επιλέξει να κάνει χρήση.

Ταυτόχρονα οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορούν να εντοπίσουν την περιοχή την οποία ενδεχομένως επιμόλυνε ο ασθενής με COVID-19, ώστε να προχωρήσουν σε άμεση απολύμανση.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές του ΜΙΤ σημειώνουν ότι το παράδειγμα της Κίνας απέδειξε την αξία της χρήσης του GPS για τον εντοπισμό οποιασδήποτε διασταύρωσης μεταξύ υγιών ανθρώπων και ασθενών με COVID-19.

Η εφαρμογή - την πατέντα της οποίας διατηρεί το ΜΙΤ - μπορεί να είναι διαθέσιμη για λήψη τόσο σε συσκευές iOS όσο και σε android μέσω Google Play, προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη διαδικασία εντοπισμού επαφών.

Οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του iatropedia.gr σε πρώτη φάση σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή μια πιο απλή εφαρμογή για κινητό, με ειδικό λογισμικό, στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να βάζει συμπτώματα και η έξυπνη συσκευή να τον ενημερώνει εάν εκπληρώνει τα κριτήρια για να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, ή όχι.

Κορονοϊός: Ανοίγει μεγάλη παγκόσμια συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα
Ένα παρόμοιο application για smartphones χρησιμοποιείται εκτεταμένα εδώ και λίγο καιρό στη Σιγκαπούρη, χώρα η οποία πρωτοστάτησε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου. Το mobile app στη Σιγκαπούρη, που φέρει το όνομα TraceTogether και κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου, επιτρέπει στο σήμα bluetooth μικρής εμβέλειας να συνδέεται με τη συσκευή τυχαίου ανθρώπου που θα βρεθεί σε μικρή απόσταση, μεταδίδοντας δεδομένα. Το Ισραήλ είναι επίσης, ανάμεσα στις χώρες που διαθέτουν μια παρόμοια εφαρμογή, η οποία προειδοποιεί τους πολίτες εάν βρίσκονται κοντά σε κάποιον που έχει διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό.

Χρήση παρόμοιων εφαρμογών συζητούν να θέσουν σε εφαρμογή και πολλά κράτη στην Ευρώπη, ενώ μία από τις χώρες αυτές θα είναι απ' ότι φαίνεται και η Γερμανία, στην οποία μάλιστα έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το πως η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην επίλυση περίπλοκων των παγκόσμιων προβλημάτων με την πανδημία, χωρίς όμως να παραβιάζεται το απόρρητο των ασθενών.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πάντως ότι η χρήση του GPS των smartphone για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της πανδημίας είναι παράνομη σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, αλλά και τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία των κομμάτων, καθώς αποφασίστηκε ότι λόγοι συμφέροντος της δημόσιας υγείας επιβάλλουν -ως χρήσιμη και αποδεκτή λύση- να υπάρχει παρακολούθηση των στενών επαφών μέσω των bluetooth των smartphones.

Καθώς το εμβόλιο -όπως όλα δείχνουν- θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει, η φάση επανένταξης των λαών και επιστροφής στην κανονικότητα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός κι ο περιορισμός του μείζονος σημασίας. Ολοένα και περισσότεροι πάντως υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να κινηθεί ξανά και οι πολίτες των χωρών να πάρουν πίσω τη ζωή που στερούνται στο σήμερα.


Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.