“Φως στην άκρη του τούνελ αν … δεν τα χαλάσουμε όλα το Πάσχα!”, βλέπει η Γιαμαρέλλου

Αισιόδοξη για την επόμενη μέρα και την πορεία της χώρας μας στη μάχη κατά του κορονοϊού, δηλώνει η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζει και μια επιφύλαξη: “Φοβάμαι τους Έλληνες να μην τα χαλάσουν όλα το Πάσχα”, αναφέρει.
Είναι κοινή ομολογία ότι στη χώρα μας τα νούμερα δείχνουν προς το παρόν επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού. Το παραδέχθηκε σεμνά και ο Σωτήρης Τσιόδρας στη τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της νόσου COVID-19 στη χώρα.

“Εάν προσέξει κανείς ακόμα και τα νούμερα των εργαστηριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα θετικά που βγαίνουν, θα δει κάποια μικρά αισιόδοξα μηνύματα”, είπε και συμπλήρωσε ότι “εγώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, αλλά ας το κρατήσω μέσα μου προς το παρόν, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία”

Αισιόδοξοι είναι, όπως φαίνεται, και άλλοι επιστήμονες που εξετάζουν με αγωνία τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τον κορονοϊό, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχα νούμερα της επιδημίας από άλλες χώρες. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να βάλουν και αστερίσκους.

“Θα πάμε καλά, μόνο εάν πειθαρχήσουμε όλοι στα μέτρα περιορισμού των επαφών μας”, συμπληρώνουν.

Το ίδιο επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, και η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολόγος κα. Ελένη Γιαμαρέλλου.

“Εγώ μέσα μου είμαι αισιόδοξη για τη συνέχεια, εάν οι Έλληνες πειθαρχήσουν. Αν δεν τα χαλάσουν όλα το Πάσχα. Τους φοβάμαι τους Έλληνες για το Πάσχα. Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να τους το θυμίζετε συνέχεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελένη Γιαμαρέλλου: “Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”
Αναλύοντας τη σημερινή εικόνα της πανδημίας, όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα, η κα Γιαμαρέλλου επισημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και ότι η ίδια βλέπει φως στην άκρη του τούνελ:

“Το ότι δεν κάνουμε οξυκόρυφη καμπύλη αυτό σημαίνει φως στο βάθος του τούνελ. Είναι καλό σημάδι, διότι αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας δεν καταρρίπτεται. Σκεφτείτε να είχαμε 1.000 κρούσματα για εντατική. Που θα βρίσκαμε αναπνευστήρες; Που θα βρίσκαμε μονάδες; Ενώ έτσι μ' αυτόν τον τρόπο αντέχουμε από κάθε πλευρά”.

Ως προς το πότε θα αρχίσουν τα μέτρα να χαλαρώνουν και πως θα βγούμε από το lockdown; Αυτό θα γίνει σταδιακά. Το πως και το πότε, θα το καθορίσουν οι στατιστικολόγοι, αναφέρει η καθηγήτρια:

"Όπως τα λέει ο κύριος Τσιόδρας πάρα πολύ σωστά, σε λίγο θα είμαστε στην αρχή του τέλους. Ακόμα δεν είμαστε ούτε στη μέση. Σε 15 μέρες περίπου, πριν το Πάσχα θα ξέρουμε που βρισκόμαστε. Οπότε πια, πολύ σιγά και πολύ αργά θα αρθούν τα μέτρα και βλέποντας και κάνοντας”.

Τους όρους gradual (σταδιακά), quiet (ήσυχα) και controlled (ελεγχόμενα) χρησιμοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να περιγράψει την στρατηγική των Δανών, με την οποία θα βγουν σταδιακά από το lockdown:

“Θεωρώ ότι και εμείς πρέπει σιγά-σιγά να σκεφτούμε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη. Ποτέ κάτι δεν γίνεται απότομα. Δεν θα αντιδράσουμε παρορμητικά όταν ακούμε ότι η τάδε χώρα περιορίζει τα μέτρα. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό”.

Κορονοϊός: Η σημασία των διαγνωστικών τεστ στην άρση του lockdown

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τα διαγνωστικά τεστ και τον ρόλο τους στην προετοιμασία μας της χώρας για την επόμενη μέρα. Ομάδα πανεπιστημιακών εργάζεται, ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Τα τεστ αποτελούν το βασικό εργαλείο της εξόδου μας από τα μέτρα, αναφέρει και η καθηγήτρια παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου:

“Σε καθοδηγούν τα τεστ. Όταν θα μπορούμε να κάνουμε πολλά τεστ θα είναι πολύ σημαντικό. Θα ξέρεις δηλαδή τι ποσοστό έχει μολυνθεί τελικώς. Θα ξέρεις ποιο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών. Υπάρχει ανοσία στον ιό, αλλά δεν ξέρουμε πόσο κρατάει. Λένε ότι μπορεί να κρατάει μήνες, ότι μπορεί να κρατάει ένα ή δύο χρόνια. Το πως θα βγούμε θα το κανονίσουν οι στατιστικολόγοι πιο πολύ. Βλέποντας και κάνοντας. Που είμαστε, που βρισκόμαστε, αν έχουμε ακόμα κρούσματα, σε ποιες ομάδες.. Ακόμα είναι νωρίς να το σκεφτόμαστε αυτό. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα.. Η Κίνα έκανε τρεις μήνες να βγει και με τόση αυστηρότητα και με τόση πειθαρχία. Αυτοί ξεκίνησαν τέλη Νοεμβρίου και πέρασε Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος”.

Ομόφωνα οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και της κοινωνικής απόστασης είναι αυτά που θα καθορίσουν την τελική μας επιτυχία. Το ανέφερε και ο Σωτήρης Τσιόδρας:

“Αυτό είναι νομίζω το βασικότερο από όλα. Ότι προσπαθούν ένα σωρό άνθρωποι, αλλά τη μάχη τη δίνουμε στο σπιτικό μας, στο νοικοκυριό μας ο καθένας. Και αυτό εμένα με γεμίζει με αισιοδοξία, γιατί ξέρω ότι οι πολίτες είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια”, κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.