Πέντε τρόποι για να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό των παιδιών

Τα 700 εκατομμύρια αγγίζουν οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη μετάδοσης του Κοροναϊού (COVID-19). Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι εάν μπορεί κανείς να «ενισχύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, ή και το δικό του, έτσι ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας. Όχι μόνο από τον «επίκαιρο» κορονοϊό, αλλά από το σύνολο των λοιμώξεων του χειμώνα.

Ενίσχυση ή καλή λειτουργία;

Όπως τονίζεται από τους ειδικούς της διατροφής, ο όρος «ενίσχυση» του ανοσοποιητικού δεν είναι ακριβής. Σκοπός δεν είναι η υπερδιέγερση των αμυντικών μηχανισμών, πρακτική η οποία ενδέχεται να επιφέρει άλλες αρνητικές συνέπειες. Ο ρόλος της διατροφής έγκειται στη φυσιολογική λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Κάτι, για το οποίο θα ήταν καλό να φροντίζει κανείς όλο το χρόνο. Έτσι, η παλιά, καλή συμβουλή λέει πως για να προετοιμάσετε τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας, δεν έχετε παρά να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή. Ο γενικός αυτός κανόνας ισχύει για μικρούς και μεγάλους!

Υπάρχουν συστατικά SOS για το ανοσοποιητικό ενός παιδιού;

Δεν υπάρχουν μεμονωμένα διατροφικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό ενός παιδιού. Όμως, ορισμένα μικροθρεπτικά στοιχεία έχουν ξεχωριστό ρόλο στην υποστήριξη της άμυνας του σώματος, και είναι καλό να τα συμπεριλαμβάνετε συστηματικά στη διατροφή του παιδιού.
Πρωτεΐνες: Απαραίτητη για την επούλωση και την αποκατάσταση. Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας, εντάξτε στο διαιτολόγιό του ποικιλία από όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρι.
Βιταμίνη Α: Προστατεύει από τις λοιμώξεις, και ενισχύει την υγεία των κυττάρων του αναπνευστικού. Θα τη βρείτε σε αφθονία στα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά και φρούτα.
Βιταμίνη C: Υποστηρίζει την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μπορεί τα πορτοκάλια να «έχουν τη φήμη», όμως οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα ακτινίδια, θα δώσουν στο μικρό σας σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
Βιταμίνη D: Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου! Δυστυχώς όμως, η περίοδος αυτή δεν επιτρέπει στα παιδιά να «μαζέψουν» αρκετή ηλιακή ακτινοβολία. Την ίδια στιγμή ελάχιστα τρόφιμα, είναι φυσικές πηγές βιταμίνης D. Εξαίρεση αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, γαύρος), που δύσκολα αγαπούν τα επιλεκτικά παιδιά, αλλά και εμπλουτισμένα βρεφικά και νηπιακά γάλατα, που έχουν πολλαπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη D, σε σχέση με τα κοινά γάλατα ενηλίκων. Ακόμη, στο εμπόριο θα βρείτε και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Εάν αναρωτιέστε μήπως το παιδί σας χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D, υπεύθυνος για να σας συμβουλεύσει είναι ο παιδίατρός σας.
Βιταμίνη Ε: Θεωρείται μία από τις πλέον αντιοξειδωτικές βιταμίνες! Το μικρό σας μπορεί να λάβει αρκετή βιταμίνη Ε από ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
Ψευδάργυρος: Ένα ακόμη διατροφικό στοιχείο, που ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σημαντικότερες πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή θεωρούνται όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Ο μακρύς κατάλογος των απαραίτητων στην άμυνα του οργανισμού συστατικών δεν σταματά εδώ. Το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Β6 και Β12, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός συμπληρώνουν τα «sos» της διατροφής για το ανοσοποιητικό. Εύκολα καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πως είναι δύσκολο να μετρά την επαρκή πρόσληψη καθενός από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός παιδιού.

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε τις σωστές προτεραιότητες, για να εξασφαλίσετε τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του παιδικού οργανισμού.

Η «χρυσή» πεντάδα των συμβούλων

1. Ποικιλία σε κάθε γεύμα
Ακόμη και εάν το παιδί σας είναι επιλεκτικό με το φαγητό, είναι σημαντικό να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να καταναλώνει ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα, εάν τη μία ημέρα μαγειρέψατε όσπρια, φροντίστε την επόμενη να έχετε μία διαφορετική πηγή πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο. Για να μη πετάξετε τυχόν περισσευούμενη ποσότητα, μη διστάσετε να την καταψύξετε. Αντίστοιχη ποικιλία, θα πρέπει να υπάρχει και στα σνακ. Ένα φρούτο για δεκατιανό, μερικά κριτσίνια με τυρί για απογευματινό. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι πως η ποικιλία των γευμάτων εξασφαλίζει από μέρα σε μέρα, επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

2. Χρωματιστά λαχανικά και φρούτα
Ποικιλία παντού! Τα διαφορετικά χρώματα των λαχανικών και των φρούτων υποδηλώνουν διαφορετικές βιταμίνες και λοιπά αντιοξειδωτικά συστατικά. Προσπαθήστε να συνδυάσετε κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, μωβ, πράσινα, άσπρα λαχανικά και φρούτα σε κάθε σαλάτα, φρουτοσαλάτα ή μαγειρευτό φαγητό, που δίνετε στο μικρό σας. Να θυμάστε πως όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου επιστρατεύονται για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του!

3. Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εντέρου
Το έντερο «φιλοξενεί» τρισεκατομμύρια ωφέλιμα βακτήρια, που είναι γνωστά με την ονομασία προβιοτικά. Καθώς το ίδιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διόδους παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, η υγεία των προβιοτικών είναι μεγάλης σημασίας για την άμυνα του οργανισμού. «Εμπλουτίστε» τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο του μικρού σας με πηγές αυτών, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ. «Φροντίστε» τα καλά βακτήρια, προσφέροντάς τους τροφή, μέσα από τις πρεβιοτικές φυτικές ίνες της μπανάνας, της ντομάτας και των δημητριακών ολικής άλεσης.

4. Επαρκής ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο μία ισορροπημένης διατροφής. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οπότε και το αίσθημα της δίψας ατονεί. Επιπλέον, όταν το παιδί σας φτάσει στο σημείο να σας εκφράσει πως διψάει, ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στις αρχές σημαντικής έλλειψης υγρών. Η επαρκής πρόσληψη νερού και άλλων ροφημάτων, είναι μεγάλης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των επιφανειακών κυττάρων, επιθηλίου, της αναπνευστικής οδού, άρα και για την άμυνα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό θυμίζετε πάντα στο παιδί σας να πίνει νερό, συμπληρώστε με γάλα, φυσικούς χυμούς και σπιτικές σούπες.

Οι ανάγκες σε υγρά των παιδιών ανά ηλικιακό γκρουπ εκτιμώνται ως εξής:
1- 2 ετών: 880-960mL
2-3 ετών: 1040mL
4-8 ετών: 1280mL
9-13 ετών: 1680mL για τα αγόρια, 1520mL για τα κορίτσια
> 14 ετών: όπως οι ενήλικες 1680mL για τους άνδρες, 1520mL για τις γυναίκες

5. Περισσότερα οικογενειακά γεύματα
Ο κρύος καιρός και οι περισσότερες στιγμές, που σίγουρα περνάτε αυτή την περίοδο ως οικογένεια, σας δίνουν την ευκαιρία για δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας. Δοκιμάστε να τον αξιοποιήσετε στην κουζίνα, ζητώντας από το μικρό σας να σας συμμετέχει στο μαγείρεμα. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στο ανακάτεμα ή το ζύγισμα των υλικών, να κόψουν το μαρούλι ή να σπάσουν τα αυγά. Όσο μεγαλώνουν, παροτρύνετέ τα να αναπτύξουν περισσότερες «μαγειρικές» δεξιότητες, με απλές κοπές μαλακών λαχανικών, ξεφλούδισμα φρούτων και χτύπημα των αυγών. Με τον τρόπο αυτό θα τα βοηθήσετε όχι μόνο να διαχειριστούν το στρες των ημερών, αλλά και να αγαπήσουν πολύτιμες για το ανοσοποιητικό τροφές.

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που να επιβεβαιώνουν τη μετάδοση του Κοροναιού μέσω των τροφίμων. Παρ’ όλ’ αυτά είναι άκρως απαραίτητη η τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στη διαχείριση των τροφίμων:
Προσεκτικό πλύσιμο χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Προσεκτικό καθάρισμα των επιφανειών, ξέπλυμα των λαχανικών και των φρούτων με τρεχούμενο νερό.
Εκπαίδευση των παιδιών να μην γλύφουν τα δάχτυλά τους, και να μην καταναλώνουν ωμά υλικά.

Ακόμη, εάν θηλάζετε οι δικές σας ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα τη φυσιολογική λειτουργία κάθε συστήματος στον οργανισμό του μωρού σας, κατ’ επέκταση και του ανοσοποιητικού. Εάν χρειάζεστε κάποια επιπλέον συμβουλή μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο.

Εκτός από τη διατροφή τι;

Πέρα από τη διατροφή, αρκετοί ακόμη παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ενός παιδιού:
φυσική δραστηριότητα
καλός ύπνος
διαχείριση του στρες
είναι μερικοί από αυτούς. Εκτός από τη μαγειρική, δοκιμάστε να παίξετε κρυφτό, μαξιλαροπόλεμο, να ακούσετε μουσική ή να ζωγραφίσετε με το παιδί σας.

Κλείνοντας, μην ξεχνάτε πως η διατροφή, όπως και κανένα μεμονωμένο διατροφικό συστατικό, δεν μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του Κοροναϊού, και κάθε άλλης λοίμωξης. Η συμμόρφωση με τις συμβουλές του γιατρού σας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αποτελούν την αποτελεσματικότερη οδό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσημη θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων σχετικά με τον Κοροναϊό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν το γενικό υγιή παιδιατρικό πληθυσμό, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Για μία εξατομικευμένη προσέγγιση ή για κάθε άλλη απορία, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρο.

References
British Dietetic Association. COVID-19 / Coronavirus – Advice for the General Public. March 16, 2020. Accessed March 19, 2020.
EFSA. Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route. March 9, 2020. Accessed March 19, 2020.
EatRight. Support Your Health With Nutrition. December 9, 2019. Accessed March 19, 2020.
Eat Right. Make the Most of Your Time at Home. March 16, 2020. Accessed March 19, 2020.
Ihekweazu FD, Versalovic J. Development of the Pediatric Gut Microbiome: Impact on Health and Disease. Am J Med Sci. 2018;356(5):413–423. doi:10.1016/j.amjms.2018.08.005
Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018;10(10):1531. Published 2018 Oct 17. doi:10.3390/nu10101531
Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων. Παίζει ρόλο η διατροφή μας στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και στην COVID-19; March 19, 2020. Accessed March 19, 2020.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS,RDN
Member of the Academy of Nutrition and Dietetics


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.