Έρευνα: Λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες την εποχή του κορονοϊού - Η θέση της Ελλάδας

Το Deep Knowledge Group (DKG) με έδρα το Λονδίνο συγκέντρωσε με έρευνα του think tank και ανέλυσε τα στοιχεία για τον κορονοϊό από 200 χώρες και δημιούργησε ένα σύστημα κατάταξης. 


Για την αξιολόγηση των χωρών, οι αναλυτές έλαβαν υπόψη τους δεκάδες παραμέτρους, ανάμεσά τους η αποτελεσματικότητα της καραντίνας, οι κυβερνητικοί χειρισμοί, η διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία, αλλά και η προστασία από τη μόλυνση, η θνησιμότητα και η διεξαγωγή ελέγχων, μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα κατέχει αρκετά υψηλή θέση ως ασφαλέστερη χώρα και ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Πλαίσιο κατάταξης κινδύνων
Το COVID-19 Risk Ranking Framework πραγματοποιεί συγκριτική αξιολόγηση των χωρών ανάλογα με τα επίπεδα κινδύνου τους σύμφωνα με διάφορους ιατρικούς και μη ιατρικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος μόλυνσης, η νοσηλεία, ο θάνατος και οι μακροχρόνιες συνθήκες υγείας, καθώς και ο κίνδυνος αρνητικής κατάστασης της χώρας οικονομικά, ποιότητα ζωής και γεωπολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από την πανδημία. Το πλαίσιο χρησιμοποιείται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις χώρες στις οποίες οι πολίτες θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα θετικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, σε όλο το εύρος των παραγόντων που επηρεάζουν τη γενική ασφάλεια, ευεξία και ποιότητα ζωής. Χρησιμοποιεί 24 συγκεκριμένες παραμέτρους ομαδοποιημένες σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Κίνδυνος εξάπλωσης μολύνσεων, διαχείριση της κυβέρνησης, αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης και ειδικοί περιφερειακοί κίνδυνοι.

Το πλαίσιο διαθέτει 24 παραμέτρους ομαδοποιημένες σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

  • Κίνδυνος διάδοσης μολύνσεων
  • Κυβερνητική διαχείριση
  • Αποδοτικότητα υγειονομικής περίθαλψης
  • Ειδικοί περιφερειακοί κίνδυνοι
Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις 20 πρώτες χώρες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανήκει σε αυτές, σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους της έρευνας.

Πλαίσιο κατάταξης ασφάλειας / κατάταξης ευρωζώνης
Το COVID-19 Eurozone Safety / Risk Ranking Framework σχεδιάστηκε ειδικά για τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ειδική προσοχή εφαρμόστηκε με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων υψηλές διασυνδεδεμένες οικονομίες, τα υψηλά επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού και την τουριστική κίνηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση.
Κάθε χώρα κατατάχθηκε με ένα αριθμητικό σκορ κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας μια καλά καθορισμένη μεθοδολογία. Σε κάθε κατάταξη δίνεται ένας συγκεκριμένος συντελεστής στάθμισης, ή σημασία, που χρησιμοποιείται ως είσοδος σε ιδιόκτητες αναλυτικές εξισώσεις. Αυτά τα μαθηματικά πλαίσια κατάταξης αναπτύχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για χρήση σε πολύπλοκες και πολυδιάστατες βιομηχανίες και τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου AI για την ανακάλυψη ναρκωτικών. Τα πλαίσια έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογούν γρήγορα και προσαρμοστικά την κατάσταση στις χώρες καθώς εργάζονται για τον μετριασμό της υγείας και των οικονομικών συνεπειών του ιού. Εκτός από την ενημέρωση της κατάταξης των χωρών εβδομαδιαίως, η Deep Knowledge Group σχεδιάζει να δημοσιεύει περιοδικά νέα πλαίσια που κατατάσσουν τις χώρες σε επιπλέον τομείς όπως η οικονομική ευπάθεια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και τα πιθανά ασύμμετρα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την κρίση.
Εδώ η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση.

Πηγή: Forbes


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.