Η απαγόρευση κυκλοφορίας έφερε πανικό στην Τουρκία - ήρθαν στα χέρια έξω από σούπερ μάρκετ - εικόνες χάους στην Κωνσταντινούπολη

Συνωστισμός, ένταση και ξύλο λίγο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Άνω κάτω έκαναν τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα μεταξύ άλλων, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020. Δεν υπήρξε προειδοποίηση, οι ανακοινώσεις έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων και φαρμακεία.

Επικράτησε συνωστισμός και ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που έπεσε ξύλο μεταξύ πολιτών για την τήρηση της ουράς. Παράλληλα, κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς δρόμους. Η απόφαση για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας πάρθηκε, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 3.000 κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, στην Τουρκία οι νεκροί από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 1.000, την ώρα που έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 47.000 φορείς Covid-19.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας στα γραφεία των νομαρχών 31 τουρκικών πόλεων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου. Η απαγόρευση θα ισχύσει για τις ακόλουθες πόλεις: Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνι, Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Ερζουρούμ, Εσκισεχίρ, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σακάρυα, Σαμσούντα, Ούρφα, Τεκιρντάγ, Τραπεζούντα, Βαν και Ζογκουλντάκ.

«Είναι απαραίτητο όλοι οι άλλοι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός από τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών.



Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία - Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά
Σε νεότερη ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναφέρει τις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας και το ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά. Ειδικότερα, δεν κατεβάζουν ρολά:
  • Τα σούπερ μάρκετ,
  • τα αρτοποιεία,
  • τα φαρμακεία,
  • τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας,
  • οι εταιρείες διανομής δεμάτων και επιστολών και
  • τα κέντρα προστασίας κατοικίδιων.
Επίσης, οι στρατηγικές εταιρείες ενέργειας, οι εταιρείες διανομής και ορισμένα πρατήρια καυσίμων θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους απαλλάσσονται της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για άτομα που συμμετέχουν σε διαδικασίες ταφής για συγγενείς Α' βαθμού αλλά και για άτομα που δίνουν αίμα και πλάσμα στην υπηρεσία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Επίσης, εξαιρούνται άτομα που είναι σε υπηρεσία «σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα».

Έξαλλος ο Ιμάμογλου με Ερντογάν για την απαγόρευση κυκλοφορίαςΟ δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε έντονα την τουρκική κυβέρνηση για τη -χωρίς προειδοποίηση- επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιήσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης για την επικείμενη απόφασή της.

«Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ), δεν είχαμε ειδοποιηθεί για αυτήν την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Όποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό» δήλωσε ο Ιμάμογλου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.