Τσιόδρας: Βλέπουμε σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν - η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει - είναι νίκη όλων μας

"Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν, είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας. Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων".

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη ενημέρωση σήμερα Σάββατο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σπεύδοντας, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως "δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας ενημερώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων'.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε:

"Στόχος μας αυτή την κρίσιμη στιγμή παραμένει ο περιορισμός, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του ιού. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει."

Και συνέχισε: "Θα ήθελα να πω ότι είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας, όσων κατέβαλαν και καταβάλλουν αυτή την τεράστια προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, για την προσεκτική υγιεινή των χεριών, για τον όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών. Αυτά είναι τα σημαντικά μέτρα σε αυτή την προσπάθεια".

Την ίδια ώρα τόνισε πως "από την άλλη μεριά, είναι σωστό να διατηρήσουμε σαν πολίτες τη σωματική μας και ψυχική μας ευεξία. Αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας, ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει τόσο αλλάξει" και σημείωσε ότι η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού, ήταν και παραμένει από τις πιο σημαντικές παρηγοριές αυτής της περιόδου.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσο παραμένουμε σε μία καλή επιδημιολογική κατάσταση, από εμάς όλους εξαρτάται αν θα μπορούμε να σκεφτόμαστε για τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

"Έχουμε, ελπίζω, καταλάβει όλοι τι σημαίνει αυτός ο ιός. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Αν προσέξουμε τις κρίσιμες αυτές στιγμές, τις επόμενες λίγες εβδομάδες – τώρα φαίνεται να έχουμε γλιτώσει από μία καταιγίδα ανυπολόγιστων συνεπειών για όλους μας – αλλά αν παραμείνουμε έτσι, μόνο τότε θα σκεφτόμαστε ένα μέλλον όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μέτρα. Το ευρωπαϊκό CDC μας συμβουλεύει ότι δεν είναι η ώρα ακόμη. Εμείς, όλοι μαζί, με την υπεύθυνη στάση μας, ακόμα και στον καθημερινό μικρό περίπατο στον ανοιχτό χώρο, θα ανοίξουμε σταδιακά το δρόμο για τη σταδιακή ελάφρυνση κάποιων μέτρων. Εξαρτάται από εμάς," κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.