Κορονοϊός: Η πρόβλεψη του Imperial College για την Ελλάδα

Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων στον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, αποτυπώνεται σε ανάλυση του βρετανικού Imperial College.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, τον πιο καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown που ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά.

Τα γραφήματα που ακολουθούν περιλαμβάνονται στην ανάλυση του Imperial College. Στο τελευταίο από αυτά, αποτυπώνεται η τάση των θανάτων, η οποία φαίνεται πως στο εξής θα είναι πτωτική.

Ημερήσιος αριθμός κρουσμάτωνΟι καφέ μπάρες αναλογούν σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης, οι μπλε ζώνες είναι οι εκτιμώμενες λοιμώξεις, με σκούρο μπλε 50% αξιόπιστο διάστημα και με ανοικτό μπλε 95% αξιόπιστο διάστημα. Ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων υποχωρεί αμέσως μετά από μια παρέμβαση που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και εκτιμάται πως όλοι οι φορείς του ιού γίνονται αμέσως λιγότερο μολυσματικοί.

Ημερήσιος αριθμός θανάτων
Οι καφέ μπάρες αναφέρονται σε θανάτους, οι μπλε ζώνες είναι οι εκτιμώμενοι θάνατοι, με σκούρο μπλε 50% αξιόπιστο διάστημα και με ανοιχτό μπλε 95%.
Ο δείκτης Rt αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα κάθε φορέα. Εάν είναι πάνω από 1, ο αριθμός των λοιμώξεων θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά. Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται η επίδραση των μέτρων στη μεταδοτικότητα. Από αριστερά, το μπλε τρίγωνο αναφέρεται στο μέτρο της εθελούσιας απομόνωσης, ο πράσινος ρόμβος στο κλείσιμο των σχολείων, το μωβ τρίγωνο στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, το πράσινο τετράγωνο αφορά την απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων και ο κόκκινος κύκλος το lockdown.

Πρόβλεψη
Η υστέρηση μεταξύ θανάτων και λοιμώξεων σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να περάσουν τα δεδομένα από τους θανάτους, τις λοιμώξεις και τελικά τον δείκτη Rt. Το συμπέρασμα αυτής της έκθεσης είναι η πρόβλεψη της επιβράδυνσης του Rt ως απάντηση στις μείζονες παρεμβάσεις. Για να υπάρξει εικόνα, παρουσιάζονται προβλέψεις για τη θνησιμότητα σε γραμμική κλίμακα. Σε αυτή την κλίμακα μια γραμμή που καμπυλώνεται κάτω από μια γραμμική τάση είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της επιδημίας.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.