Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες - Στο τραπέζι και η παράταση για τα πανηγύρια - Εάν χρειαστεί θα κλείσουν τα beach bar

Παρατάθηκαν τα μέτρα στις παραλίες την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ισχύος από τις 18.6.2020 έως και τις 2.7.2020» (B' 2420), όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.41734/2.7.2020 όμοια κοινή απόφαση των ιδίων υπουργών (Β' 2704) παρατείνεται, από τη λήξη της έως και τις 31.7.2020.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο για τα πανηγύρια

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συμμόρφωσης στα μέτρα, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι καθημερινά στον δρόμο και οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τους πολίτες εάν βλέπουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα να αντιδρούν και να ζητούν την εφαρμογή τους και υπενθύμισε πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 για καταγγελίες.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού είναι δυναμικά, συμπλήρωσε πως δεν θα επαναληφθεί ένα γενικό lockdown αλλά θα ληφθούν μέτρα τοπικής κλίμακας όπου χρειαστεί και υπογράμμισε:

«Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένα πουθενά στην οικονομία μας».

Παγώνη: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα - Εάν χρειαστεί θα κλείσουν τα beach bar

Τον φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε επίσης ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα, δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Η κ. Παγώνη παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19.

«Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε.

Για τη χρήση μάσκας, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα φορούν μάσκες αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους.

«Απ’ ότι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες».

Στην ερώτηση αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε.

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Η κ. Παγώνη, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κ. Παγώνη σχολίασε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά.

«Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, με την Οξφόρδη να φαίνεται να προπορεύεται και τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, πριν από το καλοκαίρι.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα σε άλλους.

«Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 10 από τα 83 πλάσματα και πήγαν καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έβγαλε νέα μέτρα η σύσκεψη στο Μαξίμου παρά την ανησυχία


Παρά τη μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, παρ' ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

H επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Ακόμη, οι ειδικοί πρότειναν να ισχύσει το μέτρο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων.

Ωστόσο, για την ώρα, το μέτρο αυτό φαίνεται πως δεν είναι στο τραπέζι.

Πού θα δοθεί έμφαση

Όπως τόνισε στην ευρεία σύσκεψη την ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης και στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» είπε.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 27 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Η γεωγραφική κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:
- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

NEWSROOM themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.