Κορονοϊός: Οι πέντε περιοχές σε «ρότα» Κοζάνης – «Καμπανάκι» και πάλι για τους νέους


Κανένα «παραθυράκι» αισιοδοξίας δεν αφήνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ αναφορικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, κι ενώ το δεύτερο πανδημικό κύμα εξακολουθεί να «σαρώνει» την Ευρώπη.
Μετά την αποκαλυπτική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, η οποία κάνει λόγο για υπερτριπλασιασμό των νεκρών μέχρι τον Δεκέμβριο αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, η Ελλάδα «έσπασε» το απόγευμα της Κυριακής το φράγμα των 25.000 κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 483 νέα κρούσματα, ένας αριθμός που καταδεικνύει τη σταθερά ανοδική πορεία του ιού, ο οποίος πλέον καταγράφει σταθερά περισσότερα από 300 νέα κρούσματα καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Οκτώβριο μόλις τέσσερις ημέρες τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 300, και πάντα κινούμενα πολύ κοντά σε αυτό.

Δείτε χαρακτηριστικά τα κρούσματα ανά ημέρα τον Οκτώβριο:
1 Οκτωβρίου: 411
2 Οκτωβρίου: 460
3 Οκτωβρίου: 267
4 Οκτωβρίου: 229
5 Οκτωβρίου: 303
6 Οκτωβρίου: 399
7 Οκτωβρίου: 407
8 Οκτωβρίου: 436
9 Οκτωβρίου: 391
10 Οκτωβρίου: 306
11 Οκτωβρίου: 280
12 Οκτωβρίου: 295
13 Οκτωβρίου: 408
14 Οκτωβρίου: 436
15 Οκτωβρίου: 453
16 Οκτωβρίου: 508
17 Οκτωβρίου: 482
18 Οκτωβρίου: 438

Η δυσχερέστερη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών απεικονίστηκε άλλωστε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην επιβολή του πρώτου τοπικού lockdown στην Κοζάνη, την πρώτη περιοχή που μπήκε στην «κόκκινη» ζώνη του επιδημιολογικού επιπέδου 4.

Ωστόσο, η περίπτωση της Κοζάνης, όπου βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θεωρείται απλώς τo πρελούδιο για την εφαρμογή νέων αυστηρών κανόνων επιτήρησης και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο κρίνεται βαρύ.

Έκκληση να σταματήσουν τα παιχνίδια και να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, απηύθυνε εξάλλου σήμερα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.

Δήλωσε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται συνολικά τέσσερις πόλεις αυτόν τον μήνα, που έχουν καταγράψει πάνω από τα μισά κρούσματα κορονοϊού.

Πρώτη η Αττική, η οποία παραμένει σταθερά επιβαρυμένη, με πάνω από 150 κρούσματα σταθερά σχεδόν σε όλη την διάρκεια του μήνα.

Την ίδια στιγμή, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Καστοριά ανακοίνωσαν και χθες δεκάδες κρούσματα και αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» αυτή τη στιγμή των υγειονομικών αρχών.

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ η πόλη είχε εμφανίζει το προηγούμενο διάστημα σημαντική βελτίωση αναφορικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Την Κυριακή 14 μαθητές στη συμπρωτεύουσα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Όλοι τους φοιτούν σε σχολεία του δήμου Νεάπολης Συκεών ενώ είναι παράλληλα αθλητές συλλόγων, διαφόρων αθλημάτων, που προπονούνται σε δημοτικό γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης.

Οι σκηνές συνωστισμού που καταγράφηκαν άλλωστε στον εξωτερικό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν, παρόλο τις προσπάθειες του πρύτανη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αντίστοιχες όμως εικόνες σημειώθηκαν και στην Πάτρα, ενώ οι νέοι φαίνεται να έχουν μπει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των ειδικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, ποσοστό άνω του 45% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-39.

Η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και υπάρχει δυσκολία του περιορισμού της παρά τα μέτρα.

Στην ίδια καταγραφή σημειώνονται και 40 άτομα ηλικίας έως 18 ετών.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Επίσης η πλειοψηφία αυτών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών.

πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.