Μαγιορκίνης: Οι νέοι κόλλησαν τους μεγαλύτερους. 2.500 πολίτες άνω των 65 μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες


Αντιστροφή της εικόνας στον τρόπο που διαδίδεται ο κορoνοϊός ανά ηλικιακή ομάδα παρατηρεί η επιτροπή ειδικών για την πανδημία στην Ελλάδα.
Μιλώντας κατά τη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού τη Δευτέρα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως «έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες» αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από τον κορoνοϊό. Σήμερα, τα κρούσματα από τον ιό ανέρχονται σε 2.198, με τους διασωληνωμένους να εκτινάσσονται στους 400.

Ο επίκουρος καθηγητής εξήγησε πως «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση (από τον κορωνοϊό) και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».

Οι ηλικίες άνω των 40 έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά», τόνισε ο καθηγητής.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ποια ήταν η εικόνα της διάδοσης του κορονοϊού πριν από 20 ημέρες

Είναι ενδεικτικό πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης στις 26 Οκτωβρίου παρέθετε την εικόνα των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα, σημειώνοντας πως τότε, το 51% περίπου των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν ηλικίας 16-26 ετών. Μια εβδομάδα νωρίτερα, οι νέοι μεταξύ 18 και 39 ετών συμμετείχαν στις νέες διαγνώσεις σε ποσοστό υψηλότερο κατά 39% από το αναμενόμενο, με βάση τα επιστημονικά μοντέλα εξέλιξης της πανδημίας.

Εκείνο που δήλωναν από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί ήταν πως η μετάδοση του ιού θα προχωρήσει από τις νεαρές ηλικίες στους μεγαλύτερους, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε γενικευμένη διάδοση σε ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους δηλαδή άνω των 65 ετών.

Ο κ. Μαγιορκίνης έχει σημειώσει ξανά στο παρελθόν πως η χρήση μάσκας για τον ευάλωτο πληθυσμό των ηλικιωμένων λειτουργεί ως εμβόλιο, «θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».

Σχετική αύξηση κρουσμάτων και στις ηλικίες άνω των 65 ετών

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

«Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία μας», υπογράμμισε από την πλευρά της η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στα 64 χρόνια ο μέσος όρος των ατόμων στις ΜΕΘ

«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε τον μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει η παιδίατρος.

«Είδαμε υπερδιπλασιασμό στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν», πρόσθεσε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ήμερο».

«Απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές»

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε εμφατικά ότι «για τη δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα».

«Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους», ενώ μίλησε ξανά για τις κοινωνικές φούσκες, όσο βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού.

Παπαευαγγέλου: Την επόμενη Δευτέρα να αρχίσουμε να χαμογελάμε

Θα περάσουμε μια δύσκολη εβδομάδα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου στην τοποθέτησή της, και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Ήδη οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.