Έγκριση από τον ΕΟΦ για κλινικές δοκιμές με μονοκλωνικά αντισώματα σε Έλληνες ασθενείς


Μπορεί η ανθρωπότητα να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό ώστε να περιοριστεί η πανδημία και να πάψουν να χάνονται άνθρωποι, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται και για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΦ έδωσε το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν και στη χώρα μας οι κλινικές δοκιμές 
της πολυσυζητημένης θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να εξασφαλίσει την ένταξη Ελλήνων ασθενών με κορονοϊό στα πρωτόκολλα της πειραματικής θεραπείας με το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων, της εταιρείας Regeneron, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρη Φιλίππου. Πρόκειται για την επαναστατική θεραπεία που χορηγήθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τη θεραπεία αυτή έχει αναπτύξει η εταιρεία Regeneron, με δύο Έλληνες να είναι επικεφαλής της φαρμακευτικής. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν 100 Έλληνες εθελοντές για ένα μήνα, ενώ η διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Τέλος, οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία της χώρας μας, δύο εκ των οποίων είναι στην Αθήνα. 

Πρόεδρος ΕΟΦ: Εγκρίθηκαν κλινικές δοκιμές μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το λεγόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει πάρει άδεια έκτακτης χορήγησης στις ΗΠΑ η οποία δεν είναι άδεια έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκου όπως τη γνωρίζουμε, άρα ο δόκιμος τρόπος για να έρθει στη χώρα μας αφού δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι μέσω κλινικής δοκιμής» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Mέσω επαφών που έγιναν σε επίπεδο υπουργείου και ΕΟΦ με την εταιρεία Regeneron καταφέραμε κι εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα» είπε ο κ. Φιλίππου.


Εξήγησε ότι η μελέτη αυτή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και αφορά εκατό ασθενείς. Συγκεκριμένα θα χορηγηθεί φάρμακο σε ασθενείς που είναι θετικοί χωρίς να νοσούν με σκοπό να μην αναπτυχθούν συμπτώματα. Επίσης, θα γίνει μια ακόμα μελέτη σε άτομα με αρνητική εξέταση κορονοϊού προκειμένου να μη μολυνθούν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, πρέπει να είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα κι αυτό είναι κάτι που είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για την Ελλάδα.

Έκανε ακόμα γνωστό ότι η παρακολούθηση των ασθενών θα διαρκέσει έναν μήνα ενώ πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε επίπεδο ΕΜΑ και στη συνέχεια να έρθει στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δυο εταιρείες, Regeneron και Lilly, θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση φακέλου για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ οπότε, όπως είπε, με το πέρας της μελέτης στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία ώστε τα φάρμακα να μπορέσουν να εισαχθούν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.