Κορονοϊός: Έρχεται χαλάρωση των μέτρων. Ποιο είναι το πρώτο που θα καταργηθεί

Η σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών διασωληνώσεων και θανάτων, δείχνει χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σταθερά πτωτική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, με τους επιστήμονες να κάνουν μάλιστα λόγο και για αποκλιμάκωση της κατάστασης, η οποία ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σήμερα τα κρούσματα κινήθηκαν σε αριθμούς κάτω από τις 20.000, ενώ ακόμα και στο πικ του κύματος, όπου φτάσαμε στα 50.000 κρούσματα, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν έφτασε στα εφιαλτικά σημεία του πρώτου και δεύτερου κύματος.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας έχει ως αποτέλεσμα να συζητείται ήδη η κατάργηση κατάργηση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ, όπως η απαγόρευση της μουσικής, και το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση.

Η σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών διασωληνώσεων και θανάτων, δείχνει χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι εφόσον πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες μέρες θα εξετάσουν μια πρώτη «ελάφρυνση» των μέτρων.

Όπως λένε οι ίδιοι, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας με αρχές της μεθεπόμενης, θα έχουμε έναν μέσο όρο κρουσμάτων που θα κυμανθεί στις 10.000 νέες μολύνσεις και αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν (αρχικά) πίσω την απαγόρευση της μουσικής.

Και αυτό σε πρώτη φάση και πάντα με εφαρμογή μετά τις 26/1, ενώ αν πάμε ακόμη καλύτερα δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ταυτόχρονα το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που σήμερα είναι στις 00:00.

Πάντως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο πρέπει ευλαβικά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά και να τηρούμε στο ακέραιο όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα ή βγει θετικό ένα rapid test ή το PCR.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Λήγει την Κυριακή η προθεσμία για τους πολίτες άνω των 60 ετών

Το 90% των άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες

Ειδικότερα το ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής, και εμβολιάστηκε χάρη στην υποχρεωτικότητα αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα κατά σχεδόν 10 μονάδες.

Αναλυτικά 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ οι νέοι εμβολιασμοί και τα νέα ραντεβού το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπολογίζονται σε 217.000.

Η προθεσμία εκπνέει αύριο το βράδυ και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση.

Στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Αναλυτικά εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.


Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.