Κορονοϊός: Μαζική μελέτη για τέσσερις θεραπείες αρχίζει ο ΠΟΥ – Ποια φάρμακα είναι στην πρώτη γραμμή

Η μελέτη ονομάστηκε SOLIDARITY (αλληλεγγύη) και θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον 10 χώρες του κόσμου. Την μελέτη συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να συλλέξει ισχυρά στοιχεία αποτελεσματικότητας των ερευνητικών θεραπειών.
Την έναρξη μαζικής κλινικής μελέτης, στην οποία θα δοκιμαστούν σε ασθενείς τέσσερις πολλά υποσχόμενες αντιϊικές θεραπείες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Απώτερος στόχος του ΠΟΥ είναι να διαπιστωθεί εάν κάποια από αυτές μπορεί να μειώσει τους θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Την έναρξη της μελέτης ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε ότι οι μικρές μελέτες που γίνονται σε διάφορες χώρες του κόσμου δεν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Απαιτούνται στοιχεία από μελέτες σε πολλούς ασθενείς, με σύγκριση των διαφόρων θεραπειών, για να εξακριβωθεί ποια αποδίδει.

Για τον λόγο αυτό, αρχίζει μελέτη στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες. Ευελπιστεί ότι θα συμμετάσχουν πολλές άλλες. Η μελέτη έχει το συμβολικό όνομα Solidarity (αλληλεγγύη). Κατ' αυτήν θα δοκιμαστούν τέσσερα διαφορετικά φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων:
Το remdesivir
Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο)
Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα
Η χλωροκίνη

Η αποτελεσματικότητα κάθε μίας εκ των θεραπειών θα συγκριθεί με την συνήθη θεραπεία. Αυτή είναι η υποστήριξη που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι ασθενείς, τους οποίους νόσησε σοβαρά ο κορωνοϊός Covid-19. Θα συγκριθεί επίσης και με εκείνη των υπολοίπων τριών ερευνητικών θεραπειών.

Έως αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός Covid-19 έχει κοστίσει τη ζωή 13.400 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άλλοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Μόνο στην Ιταλία ο αριθμός των ασθενών στην εντατική ανερχόταν σε 2.857 το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020.
Κορωνοϊός: Αναζητούν τη θεραπεία που θα σώσει ζωές

Στην μελέτη Solidarity οι τέσσερις θεραπείες θα συγκριθούν και μεταξύ τους, είπε ο κ. Ghebreyesus. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη μελέτη με το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό άρχισε μόλις 60 ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της γενετικής αλληλουχίας του από την Κίνα», δήλωσε. «Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Τώρα, πρέπει να επιτύχουμε το ίδιο με τις θεραπείες».

Και συνέχισε: «Επιδοκιμάζουμε τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο που συστηματικά αξιολογούν τις ερευνητικές θεραπείες. Ωστόσο οι πολλαπλές μικρές μελέτες με τη διαφορετική μεθοδολογία ίσως δεν μας δώσουν τα ξεκάθαρα, ισχυρά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να γνωρίζουμε ποια θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές.

»Γι' αυτό τον λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του οργανώνουν μελέτη σε πολλές χώρες. Στις χώρες αυτές, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες θα συγκριθούν μεταξύ τους.

»Αυτή η μεγάλη, διεθνής μελέτη είναι σχεδιασμένη για να μας δώσει τα ισχυρά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να ξέρουμε ποια θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική».

Στην μελέτη Solidarity έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή:
Η Αργεντινή
Το Μπαχρέιν
Ο Καναδάς
Η Γαλλία
Το Ιράν
Η Νορβηγία
Η Νότιος Αφρική
Η Ισπανία
Η Ελβετία
Η Ταϋλάνδη

«Ο κορωνοϊός Covid-19 συνιστά μία άνευ προηγουμένου απειλή», τόνισε ο κ. Ghebreyesus. «Ταυτοχρόνως συνιστά μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ενωθούμε απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Έναν εχθρό που απειλεί όλη την ανθρωπότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.