Ενδοοικογενειακή βία και καραντίνα: Τι ισχύει στα αλήθεια;

Μπορεί ο εγκλεισμός στο σπίτι να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμένουμε υγιείς, ωστόσο για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία. Από την πανδημία, όμως, δεν θρηνούμε μόνο θύματα αλλά και παράπλευρες απώλειες.

Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κάποιοι δεν αντέχουν να είναι στο σπίτι τους και ξεσπούν στα δικά τους πρόσωπα. Οφείλεται, όμως, το μεγάλο ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας, στον εγκλεισμό; Η απάντηση είναι όχι. Η «Βραδυνή της Κυριακής» συνομίλησε με την κ. Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) – κλινική εγκληματολόγο – σύμβουλo Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex, η οποία διατηρεί την επιφυλακτικότητά της στον αν ο εγκλεισμός υποκινεί τη βία.



Η ίδια τονίζει πως «ο εγκλεισμός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την ενδοοικογενειακά βία, αλλά θεωρείται παράγοντας συσχέτισης». Το άτομο έχει φορτιστεί ψυχολογικά από την οικονομική, και όχι μόνο, αβεβαιότητα. Οπότε, πρώτα έρχεται ο φόβος, ύστερα σαν δευτερεύον συναίσθημα ο θυμός, και, τέλος, η βία». Πάντως, η αλήθεια είναι πως όταν το άτομο δεν εκτονώνεται, αυτό βγαίνει σε θυμό, διότι ο εγκλεισμός επηρεάζει τους πάντες. Όλοι γινόμαστε πιο επιθετικοί και οξύθυμοι.

Αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν επικοινωνούμε τα προβλήματά μας. Οπότε, δεν πρέπει να χαρακτηρίσουμε το άτομο σαν νευρικό, άλλα να ασκήσουμε κριτική στη συμπεριφορά του και πως ο εγκλεισμός τον κάνει να ξεσπά στους κοντινούς του ανθρώπους. 

Παράλληλα, η κ. Ιωάννου για τα νούμερα της βίας επισημαίνει: «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει πραγματική άνοδος, διότι μπορεί να μιλάμε για έναν σκοτεινό αριθμό (περιπτώσεις που δεν έχουν καταγγελθεί) που βγαίνει τώρα στην επιφάνεια». Η βία είναι φαινόμενο παθογένειας, πάντα προϋπήρχε, απλά τώρα οι περισσότερες περιπτώσεις που καταγγέλλονται είναι από γείτονες, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους λόγω του κορονοϊού και «ακούν» τη βία. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας.

Λεκτική βία και παιδιά

Εκτός από την ενδοοικογενειακή βία, μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η λεκτική βία, η οποία έχει σαν θύματα κυρίως τα παιδιά, με έμμεσο αλλά και άμεσο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ηλικίες μεταξύ 11-15 ετών πολλές φορές παθαίνουν κρίσεις πανικού, και αυτό έχει να κάνει με τις εσωτερικές συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. Μάλιστα, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που τα παιδιά θέλουν να κοιμούνται με τους γονείς τους, καθώς φοβούνται.

Κορονοϊός: η ευκαιρία των κυβερνοεγκληματιών

Τα προβλήματα με το κυβερνοέγκλημα προϋπήρχαν, το ζήτημα είναι πως ο κορονοϊός είναι για τους εγκληματίες μια ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τα συστήματα ασφαλείας.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι πως ο εγκλεισμός κάνει τους ανθρώπους να περνούν τις περισσότερες ώρες τους σε σάιτ γνωριμιών. Αυτό κάνει τους χρήστες να είναι πιο ανοιχτοί σε εντελώς άγνωστους και να δίνουν προσωπικές τους φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. Αυτοί οι άγνωστοι στους οποίους μιλάνε, μπορεί να είναι χάκερς, οι οποίοι ίσως ζητήσουν λύτρα για να μην δημοσιεύσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες. Η κ. Ιωάννου τονίζει: «Προσέχουμε με ποιους μιλάμε, διότι ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, δεν κατεβαίνει». 

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και τις online αγορές, καθώς υπάρχουν πολλά ψεύτικα e-shops, τα οποία ζητούν κατευθείαν τον αριθμό της κάρτας. Επιλέγουμε αξιόπιστα site με καλές κριτικές.

Πηγή: vradini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.