Τσιόδρας: Δεν αποκλείω επαναλαμβανόμενα lockdowns

Μια πραγματικά ουσιαστική απάντηση έδωσε στην ενημέρωση της Μεγάλης Τετάρτης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τι είπε για το πότε θα σβήσει ο κορονοϊός και με ποιους τρόπους.

Επαναλαμβανόμενα lockdown κι αν ναι κάθε πότε; Τι γίνεται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πως τελικά μπορεί να σβήσει ο ιός; Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απάντησε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αφού ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 22, σε σύνολο 2.192 και οι νεκροί έφτασαν τους 102, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα που όλοι και καθημερινά ζητούμε απαντήσεις.

«Εκατοντάδες κλινικές μελέτες αυτή την περίοδο εξετάζουν θεραπευτικά σχήματα και κάποια αποτελέσματα θα έχουμε σε μερικές εβδομάδες που θα μας κατευθύνουν προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι και η πατρίδα μας μέσα και μάλιστα είναι πρωτοπόρος συμμετέχοντας ενεργά» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Εκρίζωση του ιού

Για το εμβόλιο, ωστόσο, είπε συγκεκριμένα: «Το εμβόλιο, θα αργήσει. Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν σε όλες τις χώρες, αν ταυτόχρονα όλοι λαμβάναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να είχαμε το παράδειγμα της Ελλάδας για να σβήσει η πορεία του ιού. Δεν γίνεται όμως.

Αυτό που θα γίνει για να σβήσει ο κορονοϊός θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο -και μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθάνε να τον καταπολεμούμε- ή τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται» και συμπλήρωσε με νόημα: «Όσο περνάει ο καιρός μπορεί να απαιτηθούν ή και όχι απανωτά lockdown. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα ζούμε, ενώ θα αυξάνεται σιγά - σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι και κάθε φορά θα γίνονται και περισσότεροι. Αυτή την στιγμή είναι λίγοι αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός τότε θα σταματήσει και θα σβήσει ο ιός».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μας μιλάνε για δύο ακόμη χρόνια, (σσ όπου θα υπάρχει ο κορονοϊός) και μακάρι να είναι λάθος. Μακάρι να έχουμε ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο μαζικά θα παραχθεί, δεν θα υπάρχει μονοπώλιο και θα δίνεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν. Ένα εμβόλιο που δεν θα υπάρχουν πατέντες και θα υπάρξει μια κοινωνική αλληλεγγύη, που θα το πάρουν όλοι και θα προστατευτούμε. Μέχρι τότε υπομονή και να βλέπουμε τα δεδομένα και να κινούμαστε ανάλογα με αυτά, όπως κινηθήκαμε επιστημονικά μέχρι σήμερα, με αισιοδοξία και όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.