Οι άνδρες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ανάλογα με το ύψος τους!

Σύμφωνα με μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση The Lancet: Diabetes & Endocrinology, το ύψος του άντρα επηρεάζει το πόσο κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από καρδιαγγειακά αίτια.
Κατά καιρούς, το ύψος έχει συσχετιστεί με διάφορες εκβάσεις για την υγεία, όπως ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου και οι πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

Σύμφωνα, όμως, με τα νέα στοιχεία, για κάθε 7 επιπλέον πόντους, ο άντρας φαίνεται να διατρέχει κατά 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια. Πρακτικά, ένας άντρας με ύψος 1,77 έχει 6% λιγότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από καρδιά σε σύγκριση με έναν άντρα με ύψος 1,70.

Πού οφείλεται όμως αυτή η διαφορά;

Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν από τη φύση τους πιο δυνατούς πνεύμονες και μεγαλύτερου πλάτους αιμοφόρα αγγεία κι έτσι δεν συσσωρεύεται στο αγγειακό τους σύστημα σημαντική ποσότητα πλάκας, η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση της καρδιοπάθειας και το έμφραγμα.



Διαβάστε επίσης:

Βρετανική δοκιμή σε εθελοντές θα ανακατέψει σκοπίμως εμβόλια Covid-19 διαφορετικών εταιριών

Μια άλλη θεωρία που εξηγεί τα ευρήματα, είναι ότι η επαρκής θρέψη κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού εξασφαλίζει καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του καθορίζει ορμονικές παραμέτρους και συγκεκριμένα τα επίπεδα μιας σύνθετης ουσίας που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 (IGF1). Τα υψηλά επίπεδα της ουσίας IGF1 εξασφαλίζουν ότι ο οργανισμός αξιοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη έτσι ώστε να ελέγξει τα σάκχαρα του αίματος. Σε βάθος χρόνου, φαίνεται πως η διεργασία αυτή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και τέλος καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.