Η σωστή διατροφή για την υγεία των ματιών

Φαίνεται ότι ουσίες που δεσμεύουν τις καταστρεπτικές για τα μάτια μας ελεύθερες ρίζες μπορεί να προσφέρουν μια σημαντική ασπίδα προστασίας.
Η καλή υγεία των ματιών μας έχει μέχρι σήμερα συσχετιστεί με συστατικά όπως είναι η βιταμίνη Α, ο φώσφορος και τα αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη Α που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, το κρέας, το συκώτι, το βούτυρο και το αυγό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών μας και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, όπως επίσης και ο φώσφορος, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και το ψάρι.

Τελευταία όμως φαίνεται ότι ουσίες που δεσμεύουν τις καταστρεπτικές για τα μάτια μας ελεύθερες ρίζες μπορεί να προσφέρουν μια σημαντική ασπίδα προστασίας.


Ίσως η σημαντικότερη από αυτές είναι η λουτεΐνη. Η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό του οφθαλμού και ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός καθώς αφενός απορροφάει ένα σημαντικό ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, αφετέρου εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα συστατικά του ματιού.
Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν ο κρόκος του αυγού, το λάχανο, τα σπαράγγια, το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή, το σπανάκι, το καρότο, η πορτοκαλί πιπεριά και οι αγκινάρες.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.