Κορονοϊός: Τεστ από σήμερα και στα Κέντρα Υγείας – Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική - Το όριο κρουσμάτων για τα τοπικά lockdown


Νέοι περιορισμοί τίθενται από σήμερα σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική για τον κορονοϊό, ενώ ενεργοποιούνται για τεστ και τα Κέντρα Υγείας
Δεκάδες Κέντρα Υγείας ξεκινούν από σήμερα να δέχονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, αφού αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να συμβάλουν στην επιδημία στη χώρα μας.

Στα Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού θα πραγματοποιείται τόσο κλινική εξέταση, όσο και τεστ για τον covid-19. Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων που καταγράφοντα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν για τεράστια κενά στην στελέχωση της ΠΦΥ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι ενεργοποιούνται από σήμερα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid αλλά και για να σπεύδουν οι ασθενείς με συμπτώματα ώστε να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Τα Κέντρα Υγείας

Ειδικότερα 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα για την επιδημία, ενώ άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου.

Τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ειδικά για την Αττική, από σήμερα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ Αθήνας) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ- Πειραιώς και Νήσων). Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού.

Η διαδικασία προβλέπει πως θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 10.000 τεστ τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό όπου όμως οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Με τη συνδρομή των Κέντρων Υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νέα μέτρα

Στο μεταξύ όμως η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας καθώς ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να δουν τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους για τον κορονοϊό.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, ενώ καθημερινά θα εξετάζονται 17 κριτήρια προκειμένου η κάθε περιφέρεια να έχει τα δικά της μέτρα.

Η Αττική είναι στο επίπεδο 3 και άρα στην εστίαση θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Από σήμερα πάντως η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητάς της, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Επίσης, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Η Αττική

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από σήμερα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
  • Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
  • Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο.
  • Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι τα 4 άτομα.
  • Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις: Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα, επίπεδο 2: Τα 50 άτομα, επίπεδο 3: Τα 9 άτομα
  • Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  • Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: Επίπεδο … 65%, Επίπεδο 2 … 50%,Έπίπεδο 3...30%
  • Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε: Επίπεδο 1…. 80%, Επίπεδο 2…..65%, Επίπεδο 3….50%
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
  • με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
  • επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
  • κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους. Τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.

«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.

Πηγές του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι υπάρχει μετατόπιση, τον τελευταίο μήνα της συσσώρευσης των κρουσμάτων από τα νότια προάστια της Αθήνας, λόγω της επιστροφής από τα νησιά, προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά 16%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.