Τρομακτική η πίεση στα νοσοκομεία. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες


Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 443 από 400, σε ένα 24ωρο. Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν η μία μετά την άλλη, ενώ η διασπορά του ιού στην κοινωνία είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Tα κρούσματα είναι 2.422 την Τρίτη, ενώ οι νεκροί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: 63 σε μια ημέρα.

Οι επόμενες 10 μέρες είναι κρίσιμες καθώς ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο Mega:

«Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου. 1.000 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νικόλαος Καπραβέλος , διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Δεν μπορεί κανείς να περιγράψει μια κατάσταση που αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή εφημερία του Παπανικολάου είναι καλύτερη δεν είχαμε σήμερα την μεγάλη προσέλευση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Βλέπουμε μια κάμψη των νέων εισαγωγών.

»Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά που εξακολουθεί να υπάρχει στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή οι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν, ασυμπτωματικοί σχεδόν το τεστ, βρίσκονται θετικοί. Ακόμα δηλαδή η διασπορά είναι προβληματική.

»Δείγμα ότι κάτι χάθηκε σε αυτή την περίπτωση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών πλέον. Έχουμε αυτή τη στιγμή στο Παπανικολάου περίπου 180 ασθενείς και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πάνω από 1.000».

Και συνεχίζει λέγοντας:

«Μεγάλο πρόβλημα είναι η τρομακτική πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχω κρεβάτι, πριν από λίγο δεν είχα και αυτό γιατί διακινήθηκε ένας ασθενής ο οποίος πήγε καλά, 35 χρονών. Αισθανόμαστε επομένως υπερήφανοι. Το πρωί ήμασταν θυμωμένοι που χάσαμε έναν ασθενή. Από τους 180 ασθενείς που έχουμε, οι 10 είναι σε μια πιο βαριά κατάσταση και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια. Άρα καταλαβαίνετε ότι οι δυνατότητες που έχουμε έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο. Είμαστε στη ίδια κατάσταση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα».

«Λιγότερα από 900 κρούσματα μέχρι τέλος του μήνα»

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύει τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης ενώ κάνει λόγο για λιγότερα από 900 κρούσματα έως τέλος του μήνα.

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις επόμενες μια, δύο μέρες μια μείωση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι αισθητή», είπε ωστόσο τόνισε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν θα σταθεροποιηθεί τόσο σύντομα αλλά προς το τέλος του μήνα.

«Στη Θεσσαλονίκη το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και είναι καλό να προετοιμαστούμε τις επόμενες 5-6 μέρες».

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα εκτιμά ότι «είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης, κυρίως στα κρούσματα και στις 20-22 Νοεμβρίου θα έχουμε την ίδια αποκλιμάκωση και στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους ασθενείς και με λίγη καθυστέρηση και στους θανάτους.

Τα νέα θα είναι καλά, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου όταν θα έχουν περάσει και οι 3 εβδομάδες του lockdown θα φτάσουμε περίπου τα 800, ίσως λίγο παραπάνω, κρούσματα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε μετά. Πρακτικά, μετά πρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με σύνεση, με αποφασιστικότητα να κερδίσουμε την πανδημία. Το ζήτημα είναι εάν θα μείνουμε ανοιχτά και πώς».

Όπως είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οι ειδικοί προτείνουν το lockdown – ακορντεόν, μέχρι την άνοιξη.

ΠΟΕΔΗΝ: «Φράκαραν» οι ΜΕΘ

Για επιθετική διασπορά του ιού στην Κεντρική Μακεδονία έκανε λόγο νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι οι ΜΕΘ που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, άνοιξαν και γέμισαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ» και εξηγεί ότι «όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορονοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους».

«Τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές κορονοϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ. Γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ», σημειώνει.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννάκος λέει πως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο που εφημέρευε χθες, «έγινε χαμός για άλλη μια φορά», με πάνω από 100 εισαγωγές θετικών περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο:

«Γεμάτες οι δέκα κλίνες ΜΕΘ και αμέσως γέμισαν οι τέσσερις νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες. Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ που γέμισαν και εκεί τα πάντα, ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες με 40 διασωληνωμένους ασθενείς».

«Στο Γεννηματάς άνοιξαν οι έξι κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως. Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στη Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει λέγοντας ότι «τώρα πια προσέρχονται στα ΤΕΠ νέοι άνθρωποι με κορονοϊό που προσέρχονται στο νοσοκομείο όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’ ότι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.