Κορονοϊός: Πώς η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο. Τρόποι προφύλαξης και επικίνδυνες ώρες (βιντεο)


Ο καθηγητής Αεριοβιολογίας του Πολυτεχνείου στο Μόναχο, Αθανάσιος Δαμιαλής, μίλησε στο OPEN για το ρόλο της γύρης στην αύξηση των κρουσμάτων. Ο κ. Δαμιαλής ξεκαθάρισε ότι «δεν διασπείρεται οποιοσδήποτε ιός, όπως κι ο κορονοϊός με τη γύρη. Δεν μεταφέρεται ο ιός στη γύρη. Αλλά, επειδή η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο πιθανή η μετάδοση του ιού».

Συνεχίζοντας ο καθηγητής ανέφερε ότι «όπως είμαστε εκτεθειμένοι και σε άλλους παράγοντες, όπως η ρύπανση κι εξαντλείται το ανοσοποιητικό, έτσι γίνεται και με τη γύρη».

Το «όπλο» απέναντι στη γύρη είναι «οι μάσκες, οι οποίες είναι ένα αρκετά αξιόπιστο μέτρο. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε δύο παράγοντες για την προφύλαξη. Το πρώτο είναι οι μάσκες, το δεύτερο είναι να ενημερωνόμαστε πότε θα έχουμε γύρη.

Για παράδειγμα, θα έχει καλό καιρό τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε γύρη. Κάποια δέντρα, όπως η ελιά, θα αρχίσει να ανθοφορεί. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε κάποιες ώρες κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε φοράμε οπωσδήποτε μάσκα».

Για το πότε η διασπορά της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη, απέφυγε να δώσει απάντηση καθώς: «Τα περισσότερα αναμένουμε να είναι το μεσημέρι με νωρίς το απόγευμα. Υπάρχουν και κάποια είδη που ανθοφορούν είτε τα μεσάνυχτα, είτε νωρίς το χάραμα. Πρακτικά δεν υπάρχει κάτι για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς 100% κάποιες ώρες. Συνήθως η μετάδοση είναι μεγαλύτερη οποιαδήποτε ώρα από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα».

Κλείνοντας είπε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα μέτρησης και ειδικά στην Αθήνα. «Για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει αυτή η υπηρεσία και παρέχεται από πανεπιστημιακούς. Δεν το είχαμε καν στη χώρα, γίνεται τώρα σιγά σιγά με ιδιωτική πρωτοβουλία» τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.