Στο «κόκκινο» όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα - Σε μεγάλο δίλημμα οι ειδικοί


Η πιο δύσκολη συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπής μέσα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, είναι αδιαμφισβήτητα η σημερινή. Οι 32 επιστήμονες που καλούνται να συνυπολογίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και παράλληλα να αφουγκραστούν και τα «θέλω» της κοινωνίας, πονοκεφαλιάζουν, καθώς η εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει να μιλάμε για ευρύ άνοιγμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, δεν επιτρέπουν περιθώρια χαλάρωσης. «Η κατάσταση είναι δραματική» λένε πηγές που γνωρίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτή η κατάσταση συζητείται αυτή την ώρα από τους ειδικούς.

Στο τραπέζι, βρίσκονται όλα τα σενάρια και οι λοιμωξιολόγοι, που βλέπουν το ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα να χτυπάει «κόκκινο» δεν προσανατολίζονται στο να ανάψουν το πράσινο φως για να επιστρέψει άμεσα η οποιασδήποτε μορφής κανονικότητα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτρέψουν «άνοιγμα» στην αγορά, ενώ το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να δώσουν το «πράσινο φως» μόνο για δραστηριότητες που κατά βάση γίνονται στον εξωτερικό χώρο (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι).

«Δεν είναι μία εύκολη απόφαση για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα σταδιακό άνοιγμα» λένε συνεργάτες υπουργών. Όμως από τη μία τα μέτρα δεν τηρούνται και τα κρούσματα αυξάνονται και από την άλλη η οικονομία καταστρέφεται. Σε αυτή τη δύσκολη ισορροπία, η κυβέρνηση είδε ότι τα υπάρχοντα μέτρα δεν λειτουργούν και πήρε την απόφαση να «χαλαρώσει» την εικόνα για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Ενιαίο ωράριο στις μετακινήσεις, χαλάρωση στους κωδικούς «2» και «6»

Στο επίκεντρο όσων έχουν εξεταστεί κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης και καλείται να αποφανθεί σχετικά με τις αλλαγές στο lockdown η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετακινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το μίγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Καταρχάς φαίνεται να επαληθεύονται οι πληροφορίες που θέλουν την καθιέρωσης ενός ενιαίου ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Την ίδια θετική κρίση δείχνει ότι συγκεντρώνει και η πρόθεση για άρση των πρόσθετων περιορισμών στους κωδικούς 6 για άθληση και 2 που αφορά στη μετάβαση σε σούπερ – μάρκετ και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον κωδικό 6 να επιτρέπεται εκ νέου η δυνατότητα χρήσης του αυτοκινήτου, ενώ για τον κωδικό 2 να μπορεί να χρησιμοποιείται και πέραν των ορίων του δήμου μόνιμης κατοικίας ή τον περιορισμό της απόστασης των δυο χιλιομέτρων.

Στο πνεύμα των σημειακών παρεμβάσεων για τις οποίες αναμένεται το πράσινο φως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ακόμη εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης στις διαδημοτικές μετακινήσεις. Από την άλλη όλα δείχνουν εν αναμονή της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ότι θα επικυρωθεί και η επαναλειτουργία καταστημάτων με ουδέτερο επιδημιολογικό αποτύπωμα όπως τα κομμωτήρια, τα μαγαζιά περιποίησης νυχιών και τα κέντρα αισθητικής.

Πρόκειται για σημειακές αλλαγές σε μέτρα που δεν έχουν αποδώσει και εκτιμάται ότι μαζί μαζί με τις ανάσες ελευθερίας που θα δοθούν στους πολίτες θα ενισχυθεί και ο βαθμός συμμόρφωσης με τους περιορισμούς.

Με Σκέρτσο η ενημέρωση από Χαρδαλιά

Αυτή τη δύσκολη εξίσωση που δεν μπορεί εύκολα να επιλυθεί ούτε στην πράξη, ούτε όμως να επικοινωνηθεί στους πολίτες, αφού την ώρα που οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αγγίξει τους 650 η κυβέρνηση επιχειρεί ένα άνοιγμα των δραστηριοτήτων, θα προσπαθήσει να εξηγήσει το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος. Έχοντας στα χέρια του όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θα εξηγήσει πολιτικά την πρόθεση της κυβέρνησης για εκτόνωση του κόσμου, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε συνεχή lockdown. Είναι η πρώτη φορά που τόσο στενός συνεργάτης πρωθυπουργού θα βρεθεί στην ενημέρωση για τον covid και αυτή είναι μία κίνηση με πολιτική σημασία.

Πελώνη: «Δεν είναι στιγμή για άνοιγμα - Μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις»

«Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε. Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα». «Μιλάμε άρα για στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε προσαρμογές για να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν. Όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 7 το απόγευμα που δημιούργησε ενδεχομένως μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες.
Λέμε για διορθώσεις, διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός, και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια. Το βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Να στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και μια εκτόνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.