7 superfoods υψηλής θρεπτικής αξίας που δίνουν «ανάσα» στο πλανήτη


Με την βιομηχανία τροφίμων να εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ένα τρίτο των βλαβερών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ σημαντικό ότι τα είδη διατροφής που επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη γίνονται συνεχώς δημοφιλέστερα. Εξάλλου, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια, ενώ οι πόροι που έχει να προσφέρει ο πλανήτης είναι περιορισμένοι.

Η έκθεση Future 50 Foods από την Knorr και την WWF προωθεί λοιπόν τα τρόφιμα που πληρούν τα εξής κριτήρια: υψηλή θρεπτική αξία, μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καλή γεύση, εύκολη προσβασιμότητα, δημοφιλή και φθηνά. Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και ιδίως δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον:

1. Φύκια
Τα φύκια έχουν πολλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν επίσης αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς παράγουν οξυγόνο όσο μεγαλώνουν.


2. Φακές
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι 43 φορές χαμηλότερο σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο και παράγει με διαφορά τους περισσότερους ρύπους σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Παράλληλα όμως, οι φακές χρειάζονται λίγο μόνο νερό για να μεγαλώσουν και έχουν μεγάλο ποσοστό σιδήρου, φολικών αλάτων και πρωτεΐνης.


3. Φόνιο

Είναι ένα είδος κεχριού με προέλευση από την Αφρική, κάτι ανάμεσα στο κινόα και το κους κους. Το δημητριακό αυτό λέγεται πως είναι «η καλλιέργεια του τεμπέλη αγρότη», καθώς είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί. Χρειάζεται μόλις 60 με 70 ημέρες για να ωριμάσει σε αμμώδες ή οξινο έδαφος.

4. Μπάμιες
Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά λαχανικά στη ζέστη και στην ξηρασία. Επίσης, οι μπάμιες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, πολύτιμες βιταμίνες για τη υγεία του δέρματος και των ματιών.


5. Μορίνγκα
Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» δέντρο, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Έχει καταστεί μάλιστα πολύ δημοφιλές superfood, αφού μπορεί να αλεστεί σε σκόνη και να προστεθεί σε smoothies. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο και αμινοξέα.


6. Σπανάκι
Γεμάτο με βιταμίνη Α, σίδηρο και φυτοθρεπτικά συστατικά, το σπανάκι έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες.


7. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια φυτρώνουν στα πιο απίθανα μέρη, όπου άλλα φυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανθίσουν. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τέλος, μπορούν και λόγω γεύσης να αντικαταστήσουν το κρέας στις διατροφικές μας συνήθειες.


Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.