Στο τραπέζι η τέταρτη δόση για παιδιά, σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγηθεί


Τα παιδιά και οι έφηβοι 5 -17 ετών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να κάνουν τρίτη δόση, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίου ενώ τόνισε ότι λογικά σύντομα θα γίνει σύσταση και για τέταρτη δόση εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα η Επιτροπή Εμβολιασμού σύστησε τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση. Τα άτομα στα οποία συστήνονται είναι τα άτομα υψηλού κινδύνου, μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση, άτομα με ηπατική ανεπάρκεια και όσα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω υποκειμένων νοσημάτων και παίρνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ο πίνακας των ατόμων που χρήζουν τέταρτης δόσης είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr.

Η Επιτροπή αξιολογεί την σύσταση της τέταρτης δόσης στα παιδιά

Για παιδιά και εφήβους των ίδιων κατηγοριών έχει εγκριθεί η τρίτη δόση, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη. Η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση της τέταρτης δόσης. Η γνώση για φυσική και ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζεται. Όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται από την πάροδο του χρόνου τόσο από τη φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η διαδοχή λοίμωξης και εμβολιασμού, ή ανάποδα δημιουργεί την υβριδική ανοσία ενώ υπενθυμίσε ότι η προστασία κάθε ατόμου οικοδομείται και με τους δύο μηχανισμούς ανοσίας: της χημικής και της κυτταρικής. Είναι αυτά που παρέχουν μακρόχρονη ανοσία και ενισχύονται με τον εμβολιασμό.

Η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει ότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο κύκλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση και τόνισε ότι η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί τη συνεργασία και των δυο τύπων της ανοσίας. Η επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για κάθε ανοσία τονίζοντας ότι παίζει ρόλο πότε και αν νόσησε κάποιος, δηλαδή πριν ή μετά τον εμβολιασμό του.
Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση επιδημικού κύματος

Η Μαρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη πάντως τονίζοντας ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι όρος για επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να σκέφτονται ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση χωρίς τη συμμετοχή τους. Είναι εσφαλμένη η σκέψη τους. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση επιδημικού κύματος. Να υπενθυμίσω ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο το Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό. Αναμένεται μετά από κάποιο διάστημα το εμβόλιο της Sanofi, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που έχει γίνει ο βασικός εμβολιασμός» κατέληξε η ίδια.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.