Πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση χεριού από τον ώμο σε παιδί στην Ελλάδα: Πώς έγινε το δύσκολο χειρουργείο


Ήταν Σάββατο 12 Φεβρουαρίου όταν στη Ζάκυνθο σήμανε συναγερμός για ένα 11χρονο αγόρι που ακρωτηριάστηκε από τον ώμο. Ο ανήλικος πλησίασε το τρακτέρ του πατέρα το οποίο ήταν σε λειτουργία και το χέρι του μπλέχτηκε στον άξονα με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί από τον ώμο.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου όπου οι γιατροί έκαναν τα πάντα ώστε να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία και μέσα στις επόμενες ώρες είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για να γίνει η επανασυγκόλληση του άκρου του.

Άμεσα «συναγερμός» σήμανε και στην Αθήνα όπου 11 εξαίρετοι επιστήμονες από τρία νοσοκομεία ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετά από ένα χειρουργείο που κράτησε περίπου 8 ώρες πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη επανασυγκόλληση χεριού από τον ώμο σε παιδί στην Ελλάδα.

Πώς έγινε η επανασυγκόλληση του χεριού του 11χρονου

Περιγράφοντας στο Newsbeast.gr τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Β΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χρήστος Κλωνάρης εξηγεί πως για να στεφθεί με επιτυχία το χειρουργείο επανασυγκόλλησης του χεριού του 11χρονου δούλεψαν στο σύνολο 30 άτομα.

«Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα» υπογραμμίζει ο αγγειοχειρουργός ο οποίος ήταν ένας από τους 11 γιατρούς που ανέλαβαν την επανασυγκόλληση του χεριού του αγοριού.

«Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ζακύνθου σε κατάσταση αιμορραγίας οπότε το πρώτο μέλημα των ιατρών ήταν η ζωή του. Συνεπώς θα έπρεπε όπως και έγινε να αντιμετωπιστεί με ορούς και αίμα να βελτιωθεί η γενικότερη κατάστασή του και η πίεση του αλλά και να ελεγχθεί το τραύμα στο σώμα του διότι ήταν αγγεία τα οποία θα μπορούσαν να αιμορραγήσουν κατά τη διακομιδή. Υπήρξε δηλαδή μια αντιμετώπιση και προετοιμασία ωρών για να έρθει το παιδί από τη Ζάκυνθο στην Αθήνα.

Όλα έγιναν ταχύτητα απλά ούτως ή άλλως μεσολάβησε ένα διάστημα ωρών που δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί» συμπληρώνει.

«Μόλις ενημερωθήκαμε για το περιστατικό έγινε αμέσως ο συντονισμός ώστε να προχωρήσουμε το χειρουργείο. Εμείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο πάντα βοηθάμε το Παίδων. Εγώ για παράδειγμα δεν εφημέρευα βρισκόμουν στο σπίτι μου όπως επίσης και ο μικροχειρουργός του ΚΑΤ. Πάντα προσφέρουμε τη βοήθειά μας ανεξαρτήτως ωραρίου» τονίζει ο Χρήστος Κλωνάρης.

«Το χέρι του παιδιού είναι βιώσιμο»

«Το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Το χέρι του είναι βιώσιμο που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το πρώτο που θέλουμε είναι να δουλεύουν τα αγγεία, ενώ τα νεύρα τα οποία και αυτά αποκαταστάθηκαν έχουν αργό ρυθμό αναγέννησης και αναμένεται να δούμε το αποτέλεσμά μας μετά από κάποιο διάστημα» υπογραμμίζει ο Χρήστος Κλωνάρης.

«Τα αγγεία έχουν αποκατασταθεί πλήρως, θα περιμένουμε δύο μήνες ώστε να αποκτήσει κινητικότητα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή της Β΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο: «Τα αγγεία έχουν αποκατασταθεί πλήρως συνεπώς εκεί δεν έχουμε πρόβλημα μελλοντικό.

Τα νεύρα αναγεννιόνται με έναν αργό ρυθμό ο οποίος περίπου ένα χιλιοστό ανά ημέρα συνεπώς πρέπει να περιμένουμε δύο σχεδόν μήνες ώστε το χέρι να αρχίζει να αποκτά αισθητικότητα και να αποκτήσει και κινητικότητα».

«Έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε τέτοια χειρουργεία, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό» υπογραμμίζει ο Χρήστος Κλωνάρης.

«Το εντυπωσιακό του εν λόγω περιστατικού είναι πως η επανασυγκόλληση του άκρου έγινε σε παιδί καθώς είναι μικρότερα τα αγγεία και είναι τεχνικά πιο δύσκολο. Τα αγγεία στα παιδιά δεν είναι ανεπτυγμένα όσο στους ενηλίκους και έτσι δουλεύουμε σε πολύ μικρότερα πεδία. Οι ενώσεις των αγγείων είναι πολύ πιο δύσκολες απ΄ ότι σε έναν ενήλικα» επισημαίνει.

Η χώρα μας διαθέτει, όπως εξηγεί ο Χρήστος Κλωνάρης γιατρούς με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών όπως είναι και ο ίδιος.

Στην Ελλάδα πριν από περίπου 50 χρόνια η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου της Ευρώπης

Η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε όπως σημειώνει ο αγγειοχειρουργός στη χώρα μας το 1967 από τον καθηγητή και διευθυντή τότε της κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο Π. Μπάλα και τον διευθυντή της ορθοπεδικής A. Γιαννίκα.

«Ήταν ακριβώς ίδιο περιστατικό με τον 11χρονο δηλαδή συγκόλληση χεριού από τον ώμο σε μία κυρία που λεγόταν Σουλτάνα η οποία ακρωτηριάστηκε στο επίπεδο του ώμου. Το χειρουργείο πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν η πρώτη συγκόλληση άκρας χειρός στην Ευρώπη και πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες περίπου μετά την πρώτη συγκόλληση στην Αμερική» συμπληρώνει.

Τι κάνουμε σε περίπτωση ακρωτηριασμού

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί σε περίπτωση ακρωτηριασμού σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή της Β΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χρήστο Κλωνάρη είναι συγκεκριμένη.

«Το άκρο όταν ακρωτηριάζεται για να διατηρηθεί θα πρέπει η ισχαιμία του που είναι θερμή να γίνει ψυχρή για να ελαττωθούν οι μεταβολικές του όποιες ανάγκες ώστε να μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση και όταν έρθει η στιγμή να επανασυγκολληθεί να έχουμε λιγότερο νεκρωμένους ιστούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αγγειοχειρουργός.

«Από την αρχή διατηρούμε το άκρο μέσα σε φυσιολογικό ορό σε ειδική σακούλα ή το τυλίγουμε με γάζες ώστε να μην έχει άμεση επαφή με τον πάγο και αυτός να βρίσκεται γύρω του. Ακολουθούμε παρόμοια διαδικασία όπως και με τις παγοκύστες που δεν τις ακουμπάμε απευθείας στο σώμα μας αλλά πρώτα βάζουμε μία γάζα» σημειώνει στο Newsbeast.

«Για να είναι επιτυχημένο το χειρουργείο της επανασυγκόλλησης άκρου πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, το νωρίτερο. Στην περίπτωση αυτή του 11χρονου ίσως θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα αλλά το χέρι ήταν σε πολύ κατάσταση συνεπώς δεν σκεφτήκαμε καν το ενδεχόμενο να θεωρήσουμε ότι δεν θα γίνει προσπάθεια επανασυγκόλλησης του άκρου» επισημαίνει κλείνοντας ο Χρήστος Κλωνάρης.

Η χειρουργική ομάδα που πραγματοποίησε την επανασυγκόλληση του χεριού του 11χρονου

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
Κλωνάρης Χρήστος, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Χασεμάκη Νατάσα, ειδικευόμενη Αγγειοχειρουργικής

Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ
Γιαννούλης Φίλιππος, επιμελητής Α΄ΕΣΥ Κλινικής Χεριού – Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής

Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Αναστασόπουλος Ιωάννης, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ – Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Κράλλης Παναγιώτη, διευθυντής ΕΣΥ – Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Κοσμάς Ελευθέριος, ειδικευόμενος Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Ασλανίδου Βαρβάρα, διευθύντρια ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
Αρώνη Φιλιππία, επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
Πράπα Μαριλένα, επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ -εντατικολόγος παιδίατρος ΠΜΕΝ
Δημητροπούλου Βασιλική, εξειδικευόμενη εντατικολόγος παιδίατρος ΠΜΕΝ
Κωνσταντόπουλος Σωτήριος, εξειδικευόμενος εντατικολόγος παιδίατρος ΠΜΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.