To βασικό σενάριο για έξοδο από το lockdown. Προς άνοιγμα της αγοράς 22 Μαρτίου


Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα απομακρύνουν την πρόθεσή της για σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα νωρίτερα.
Σταϊκούρας

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, αρχής γενομένης από το λιανικό εμπόριο.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατ. ευρώ.

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Δερμιτζάκης

Πέραν όμως του οικονομικού αντίκτυπου του lockdown, υπέρ του ανοίγματος δραστηριοτήτων, με προσεκτικό πλαίσιο, τάχθηκε σήμερα και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, διαπιστώνοντας ότι η πανδημία «έχει ξεφύγει».

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Παγώνη

Υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου τάχθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον Σκάι, η γιατρός είπε: «Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.

Ο Μάιος, είναι ένας κομβικός μήνας, στη χρονοσειρά της μάχης κατά της πανδημίας, γιατί έως τότε θα υπάρχει μια πλήρης απόδοσης των μέτρων του lockdown, ενώ θα είναι διαφοροποιημένες και οι κλιματολογικές συνθήκες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδυναμώνουν τον ρυθμό μετάδοσης του ιού.

Κεντρικός στόχος η άρση στους περιορισμούς των δραστηριοτήτων να μην γίνεται παρενθετικά, όπως περιγράφεται.

Για το λιανεμπόριο άλλωστε είναι ήδη έτοιμο και το πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναλειτουργία του με φυσική παρουσία αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται χρονικά για τις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα.

Μια ημερομηνία στην οποία δεν αποκλείεται στην εξίσωση της άρσης των περιορισμών να συμπεριληφθούν, στοχευμένα, κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα όπως είναι προφανές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει η Γ’ Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.