ΠΟΥ: “Φονική” τροφή το αλάτι! Νέα παρέμβαση στην βιομηχανία τροφίμων και τα κράτη


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί για άλλη μία φορά, τα κράτη να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές μείωσης της πρόσληψης νατρίου προκειμένου να μετριαστούν οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ενώ καλεί και την βιομηχανία τροφίμων να θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης του νατρίου στα προϊόντα της.
Μια πρώτη στο είδος της, παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ, για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται “εκτός τροχιάς” για να επιτύχει τον στόχο της μείωσης πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025.

Το νάτριο, είναι μεν ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, όμως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα καρυκεύματα όπως το γλουταμινικό νάτριο. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών του ΠΟΥ προστατεύονται από υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μείωσης του νατρίου και το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, υπερδιπλάσια από τη σύσταση του ΠΟΥ για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού). Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού το καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή. Ταυτόχρονα προκύπτουν περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και του αυξημένου κινδύνου για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και η νεφρική νόσος.

Η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου με υψηλό κόστος θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δράσης για την επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Σήμερα, όμως, μόνο εννέα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία και Ουρουγουάη) διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου.

«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας από τους κύριους ένοχους», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τις «Καλύτερες αγορές» για τη μείωση του νατρίου και τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα κριτήρια αναφοράς του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα».

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μείωση του νατρίου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υποχρεωτικών πολιτικών και των τεσσάρων παρεμβάσεων «καλύτερης αγοράς» του ΠΟΥ που σχετίζονται με το νάτριο, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και καθορισμό στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα
  • Καθιέρωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσια ιδρύματα όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία
  • Σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο
  • Αλλαγή συμπεριφοράς με επικοινωνιακές εκστρατείες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νάτριου

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς επιτυγχάνουν ευρύτερη κάλυψη και προστασία έναντι εμπορικών συμφερόντων, ενώ παρέχουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς τροφίμων. Ως μέρος της έκθεσης, ο ΠΟΥ ανέπτυξε Κάρτα βαθμολογίας χώρας νατρίου για τα κράτη μέλη με βάση τον τύπο και τον αριθμό των πολιτικών μείωσης του νατρίου που εφαρμόζουν.

«Αυτή η σημαντική έκθεση καταδεικνύει ότι οι χώρες πρέπει να εργαστούν επειγόντως για να εφαρμόσουν φιλόδοξες, υποχρεωτικές, κυβερνητικές πολιτικές μείωσης του νατρίου για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου μείωσης της κατανάλωσης αλατιού έως το 2025», δήλωσε ο Δρ Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με χώρες για την πρόληψη 100 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις σε διάστημα 30 ετών. «Υπάρχουν αποδεδειγμένα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και σημαντικές καινοτομίες, όπως τα χαμηλά άλατα νατρίου. Ο κόσμος χρειάζεται άμεση δράση τώρα…».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.