Ποια λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να τρώμε ωμά και γιατί


Αν και αρκετά λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν τόσο ψημένα όσο και ωμά, ωστόσο κάποια όταν καταναλώνονται ωμά μπορούν να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια. Όντας από τη φύση τους τα λαχανικά επιρρεπή σε τέτοιες επιδράσεις, το μαγείρεμα τους μπορεί να εξουδετερώσει τα ένζυμα που προκαλούν αυτού είδους πεπτικά προβλήματα. Έτσι θα μπορούν να καταναλωθούν και πιο εύκολα από άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στους οποίους συνίσταται συνετή κατανάλωση τους.

Παράλληλα, με το μαγείρεμα αφαιρούνται τα αντιθρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να παρεμποδίσουν την αφομοίωση βιταμινών και μετάλλων, καθώς και σκοτώνονται δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Σύμφωνα με την American Heart Association, το ψήσιμο, το τηγάνισμα, το μαγείρεμα στον ατμό αλλά και το ποσέ, είναι από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Το healthy eating, προτείνει 3 κατηγορίες λαχανικών που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά.

Τα σταυρανθή λαχανικά για παράδειγμα, δηλαδή το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με τα λαχανικά που προκαλούν πεπτικές δυσλειτουργίες. Τα δύσκολα αφομοιώσιμα σάκχαρα που βρίσκονται στα ωμά λαχανικά, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το πρήξιμο και τα αέρια που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Ωστόσο, μόλις μαγειρευτούν, τα σάκχαρα αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Εκτός από εκείνους που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δεν προτείνεται η ωμή κατανάλωση τους, ακόμη μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του θυρεοειδούς λόγω των αναστολέων που διαθέτουν πριν ψηθούν.

Άλλο ένα “επικίνδυνο” λαχανικό για την υγεία του πεπτικού, ωμό ή κακοψημένο, είναι τα φασόλια. Η τοξίνη, γλυκοπρωτεΐνη λεκτίνη που διαθέτουν σε υψηλές ποσότητες, “μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια μέσα σε τρεις ώρες από την κατανάλωση”. Όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη της συγκεκριμένης τοξίνης τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, μόλις πέντε ωμά φασόλια μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Μια μερίδα καλά ψημένων φασολιών διαθέτει 400 μονάδες τοξίνης, ενώ μια μερίδα άψητων έχει περίπου 180 φορές περισσότερες. Η διαδικασία για το βράσιμο των φασολιών απαιτεί πρώτιστος το μούδιασμα τους σε νερό για περίπου 5 ώρες.

Οι πατάτες επίσης διαθέτουν τοξίνη επικίνδυνη για τον οργανισμό, την σολανίνη, γι’ αυτό και συνίσταται η κατανάλωση τους σε ψημένη μορφή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι ωμές πατάτες περιέχουν επίσης αντιθρεπτικά συστατικά, που μπορούν να αφαιρεθούν σε μεγάλο βαθμό με το ξεφλούδισμα. Ακόμη, το άψητο άμυλο στις πατάτες μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα.

Υπάρχει και μια κατηγορία λαχανικών που ενώ είναι απολύτως ασφαλή να καταναλώνονται ωμά, όταν ψηθούν διαθέτουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, η τομάτα επιτρέπει την απορρόφηση περισσότερου λυκοπένιου, τα μανιτάρια έχουν περισσότερο βιοδιαθέσιμο κάλιο, τα καρότα βοηθούν περισσότερο στην απορρόφηση βήτα- καροτίνης, σιδήρου και ασβεστίου, ενώ το σπανάκι στην απορρόφηση μαγνησίου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.