Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας, όταν δεν κοιμάστε καλά


Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει άμεσα τον οργανισμό μας. Από την καθημερινή λειτουργία, τη διάθεση, την υγεία της καρδιάς μας, ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευεξία μας.
Μία από τις λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του ύπνου, αναφέρει το realsimple.com, είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση λοιμώξεων, ασθενειών και ασθενειών.

Ο καλός, ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ισχυρό και υγιές. Ο κακός ύπνος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι επιζήμιοςγια το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε.

Πόσο ρίσκο παίρνουμε όταν δεν κοιμόμαστε; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ύπνος πέντε ή λιγότερων ωρών τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 15%. Στην πραγματικότητα, ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά, σύμφωνα με το CDC, γεγονός που τον θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ ύπνου και ανοσοποιητικής υγείας είναι απαραίτητη. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γιατί ο ύπνος είναι κρίσιμος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες.

Πώς ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αλληλένδετα

Όπως το θέτει ο ψυχίατρος Sheldon Zablow, MD, «Αντί να λέμε «άρρωστος και κουρασμένος», θα πρέπει να λέγεται «κουρασμένος μετά άρρωστος». Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τις ώρες αφύπνισης, ο εγκέφαλος και το σώμα μας χρησιμοποιούν ειδικούς χημικούς αγγελιοφόρους γνωστούς ως νευροδιαβιβαστές για να επικοινωνήσουν πληροφορίες από το νευρικό σύστημα στο ανοσοποιητικό σύστημα (και στο υπόλοιπο σώμα).

Ο ύπνος βοηθά στην αναπλήρωση των «αποθηκών αυτών των χημικών ουσιών», εξηγεί ο Δρ Zablow, ενώ «ξεπλένει τα κυτταρικά απόβλητα για υγιή λειτουργία την επόμενη μέρα». Όταν ένα άτομο βιώνει ύπνο κακής ποιότητας ή δεν κοιμάται αρκετά, θα παραχθούν λιγότερα μόρια νευροδιαβιβαστών. Αυτό σημαίνει ότι πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, δεν θα λειτουργήσουν βέλτιστα.


«Μια εκδήλωση είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενδοκρινικό σύστημα που παράγει ορμόνες δεν θα μπορούν να «μιλούν» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη υγεία», λέει ο Δρ Zablow. «Αυτό το ονομάζουμε «αίσθημα εξάντλησης» και γνωρίζουμε ότι όταν ο υγιής ύπνος διακόπτεται με την πάροδο του χρόνου, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για ιογενείς λοιμώξεις και αυτοάνοσες ανωμαλίες». Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τελικά την άμυνα του ανοσοποιητικού μας.

Καθώς κοιμόμαστε, το σώμα μας παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και κυτοκίνες, οι οποίες λειτουργούν ως αγγελιοφόροι του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών. «Ο κακός ύπνος, επομένως, προκαλεί μείωση και στους δύο αυτούς μαχητές των λοιμώξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία», λέει ο Δρ Zablow. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί γιατροί συνιστούν να έχετε καλό ποιοτικό ύπνο πριν από έναν εμβολιασμό, για παράδειγμα, ο οποίος επιτρέπει στο σώμα να παράγει μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Εάν εκτίθεστε στο κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου και/ή η μικρότερη διάρκεια ύπνου τις εβδομάδες πριν από την έκθεση μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να το κολλήσετε. «Η έλλειψη ύπνου κάνει κάποιον πιο ευαίσθητο στο κοινό κρυολόγημα», επιβεβαιώνει η Victoria Glass, MD, γιατρός και ιατρική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Farr.

Ο ύπνος έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν είσαι άρρωστος

Από την άλλη πλευρά, ο καλός ύπνος ενώ είστε πραγματικά άρρωστος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού σας συστήματος και του κύκλου ύπνου. «Όταν μολυνόμαστε από ένα παθογόνο, όπως το COVID-19 ή η γρίπη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξεκινά μια επίθεση πλήρους κλίμακας και αυξάνει μαζικά τη δραστηριότητά του», λέει στο realsimple, η Chelsie Rohrscheib, PhD, νευροεπιστήμονας και ειδικός στον ύπνο.

Εάν έχετε νιώσει ποτέ υπνηλία ενώ είστε άρρωστοι, ο Rohrscheib εξηγεί ότι «οι αλλαγές στην ανοσοποιητική δραστηριότητα επηρεάζουν σχεδόν πάντα τον ύπνο μας, [που] συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερους χρόνους ύπνου και μας δίνει την ώθηση να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας». Δεδομένου ότι ο ύπνος βαθιάς ή αργών κυμάτων ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργεί αντισώματα και Τ-κύτταρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ όταν είμαστε άρρωστοι ή άρρωστοι.

«Τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που στοχεύουν εισβάλλοντα παθογόνα και άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, είναι απολύτως απαραίτητα για την καταπολέμηση της ασθένειας», λέει ο Rohrscheib. Μελέτες δείχνουν ότι η δραστηριότητα των Τ-κυττάρων στην πραγματικότητα ενισχύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες ασθένειες καταπολεμούνται τη νύχτα.


Σύμφωνα με τον Olufunke Afolabi-Brown, MBBS, θεράποντα ιατρό στο Τμήμα Πνευμονικής και Ιατρικής του Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να «επιδιορθωθεί» πιο γρήγορα. “Κατά τη διάρκεια του ύπνου αργών κυμάτων, απελευθερώνονται αυξητικές ορμόνες. Η δουλειά των αυξητικών ορμονών περιλαμβάνει να βοηθήσουν στην επισκευή των ιστών, να διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση και να αντικαταστήσουν τα παλιά και κατεστραμμένα κύτταρα.”

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι ο πυρετός είναι ο τρόπος του σώματος για την καταπολέμηση της ασθένειας. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να πιστεύουμε ότι έχουμε πυρετό για να μας βοηθήσει, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύμπτωμα της ασθένειας. «Το σώμα μας καταπολεμά τις λοιμώξεις με πυρετό», λέει ο Δρ Γκλας. «Όταν κοιμόμαστε, έχουμε καλύτερες αντιδράσεις στον πυρετό, γι’ αυτό οι πυρετοί τείνουν να αυξάνονται τη νύχτα».

Το να μην κοιμάστε, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει το σώμα σας να καθυστερήσει να ανταποκριθεί. Οι οδηγίες υγείας συνιστούν στους περισσότερους υγιείς ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, αλλά ο Δρ Γκλας λέει ότι, στο απόλυτο ελάχιστο, προσπαθήστε να κοιμάστε τέσσερις έως έξι ώρες, ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σας.

Εάν καταφέρετε να φτάσετε αυτό το ελάχιστο (ελπίζουμε περισσότερο!) το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα σας ευχαριστήσει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.