Τυρί: 6 συμβουλές για να μη χαλάσει. Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;


Κανένας δεν θέλει να πετάει φαγητό, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές που το να αγοράσει κανείς ακόμα και ένα καρβέλι ψωμί είναι οικονομική πρόκληση για κάθε νοικοκυριό.
Ας πάρουμε παράδειγμα ένα κομμάτι τυρί, όπως ένα τσένταρ, το οποίο έχει μόνο ένα κομμάτι μούχλα πάνω του. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Το πετάμε ή φτιάχνουμε ένα σάντουιτς με το υπόλοιπο μισό;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά τυριά που δεν χρειάζεται να πεταχτούν. Αλλά για να καταλάβουμε ποια είναι αυτά, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια ενδοσκόπηση στην παρασκευή των τυριών.

Η παραγωγή των τυριών γίνεται από γάλα και αλάτι και τα λεγόμενα “καλά” βακτήρια βοηθούν στην διάσπαση του γάλακτος, κάποιες φορές μαζί με ένα ένζυμο που ονομάζεται πυτιά, για να βοηθήσει το γάλα να πήξει.

Αυτά τα μικρόβια συνεχίζουν να είναι ενεργά και μετά το σχηματισμό του τυριού, οδηγώντας μερικές φορές σε μπλε, λευκή ή γκρι μούχλα στην επιφάνεια του τυριού, όπως στην περίπτωση του ροκφόρ.

Με πιο απλά λόγια, εξαρτάται από την υγρασία του τυριού το πόση μούχλα θα σχηματίσει. Για αυτό σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το ελβετικό ή η παρμεζάνα, δεν μπορούν να αναπτύξουν πολλή υγρασία, οπότε μπορείτε απλά να κόψετε τα μουχλιασμένα μέρη και να φάτε το υπόλοιπο, αφού η μούχλα πιθανότατα δεν έχει εξαπλωθεί σε όλη την επιφάνεια του τυριού. Απλά δώστε προσοχή να μην αγγίξετε τη μούχλα με το μαχαίρι σας!

Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με μαλακά τυριά, όπως το Camembert και το Brie, που παρασκευάζονται με μύκητες μούχλας και που συνιστάται να πετιούνται εάν σχηματίσουν περαιτέρω μούχλα. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας και πολύ μαλακά, όπως τυρί κρέμα ή τυρί κότατζ, τα οποία μόλις εμφανιστεί μούχλα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στον κάδο απορριμάτων, όπως και τα τριμμένα τυριά ή σε φέτες.

Βέβαια υπάρχουν μερικοί τρόποι να σώσετε το τυρί σας πριν πιάσει μούχλα, όπως με το να αποφεύγετε την πλαστική μεμβράνη ή την αρχική συσκευασία του.

Διαβάστε αναλυτικά όλους τους τρόπους:

Μην χρησιμοποιείτε την αρχική συσκευασία του


Τα περισσότερα τυριά πωλούνται σε ένα σφιχτό περιτύλιγμα όταν το αγοράζετε από το κατάστημα. Το τυρί συσκευάζεται υπό κενό αέρα, όταν αποστέλλεται για αγορά για να διατηρείται μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό το πλαστικό περιτύλιγμα επιτρέπει επίσης στον πελάτη να δει πλήρως την ομορφιά του τυριού. Αλλά μόλις ανοίξετε τη συσκευασία, το τυρί εκτίθεται στον αέρα και η διάρκεια ζωής του μειώνεται δραματικά. Η επανατύλιξη του τυριού στην αρχική συσκευασία δεν θα το προστατεύσει. Αντίθετα, μπορεί να το εκθέσει σε πρόσθετα βακτήρια στο εξωτερικό του πλαστικού και μειώνει τη συνολική διάρκεια ζωής. Οπότε καλό θα είναι να το τοποθετήσετε μέσα σε ένα κλειστό δοχείο πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Πείτε όχι στην πλαστική μεμβράνη

Η αποθήκευση του τυριού σε πλαστικό μπορεί να παγιδεύσει την ανεπιθύμητη υγρασία και να δώσει στο τυρί περίεργη γεύση. Γι’ αυτό τυλίξτε το τυρί σας σε ειδικό χαρτί τυριού, λαδόκολλα ή χαρτί κεριού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το τυλιγμένο σε χαρτί τυρί, σε μια μερικώς σφραγισμένη πλαστική σακούλα ή δοχείο αποθήκευσης. Το πορώδες χάρτινο υλικό επιτρέπει στο τυρί να «αναπνέει», ενώ η πλαστική σακούλα ή το δοχείο εμποδίζει το τυρί να στεγνώσει.

Όχι πολύ κρύο!

Είτε πρόκειται για το πίσω μέρος του ψυγείου σας είτε για την κατάψυξη, κρατήστε το τυρί σας κάπου λιγότερο παγωμένα. Κατά προτίμηση σε σταθερό, ελαφρώς πιο ζεστό και υγρό περιβάλλον. Το συρτάρι τυριών ή crisper είναι το τέλειο μέρος “ανάπαυσης” για τα τυριά. Εάν διατηρείται σε πολύ κρύο χώρο, μπορεί να στεγνώσει και να επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των μαλακών τυριών. Εάν τα συρτάρια των προϊόντων σας είναι ήδη γεμάτα μέχρι το χείλος, μπορείτε να αποθηκεύσετε το τυρί σας σε ένα πλαστικό δοχείο αποθήκευσης.

Δεν είναι όλα τα τυριά το ίδιο


Δεν παράγονται όλα τα τυριά με τον ίδιο τρόπο και το κάθε είδος απαιτεί διαφορετική αποθήκευση. Για παράδειγμα, τα πιο σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, πρέπει να τυλίγονται σφιχτά σε χαρτί και μετά να τυλίγονται χαλαρά σε πλαστικό ή σε πλαστική σακούλα. Επίσης, τα ημίσκληρα και ημιμαλακά τυριά, όπως το Cheddar και το ελβετικό τυρί, πρέπει να τυλίγονται χαλαρά σε χαρτί και χαλαρά σε πλαστικό ή σε πλαστική σακούλα. Και τα πραγματικά μαλακά τυριά, όπως το μπρι και η φέτα, πρέπει να φυλάσσονται χαλαρά σε χαρτί και μετά σε μερικώς σφραγισμένο πλαστικό δοχείο ή δοχείο αποθήκευσης για να αναπνέουν περισσότερο, όπως, άλλωστε χρειάζεται.

Μόνο τα εξαιρετικά μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και η ρικότα, μπορούν να παραμείνουν στις αρχικές τους συσκευασίες. Τέλος, το τριμμένο τυρί μπορεί, επίσης, να παραμείνει στην αρχική του συσκευασία, αλλά προσπαθήστε να πιέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα για να αποφύγετε να στεγνώσει ή να μουχλιάσει.

Μη μεταχειρίζεστε τα τυριά όπως άλλα είδη στο ψυγείο σας

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση και όχι αποθήκευση με είδη που δεν είναι τυροκομικά. Το τυρί τείνει να απορροφά τα αρώματα άλλων τροφών, οπότε αν κρατάτε το σωστά τυλιγμένο τυρί σας στο συρτάρι προϊόντων, βρείτε ένα άλλο μέρος για προϊόντα με έντονη οσμή, όπως τα κρεμμύδια , τα οποία πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Μούχλα δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου


Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, μπορεί να βρούμε ένα μικρό σημείο μούχλας ή κάποιες αντιαισθητικές λευκές άκρες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η μούχλα δεν είναι απαραίτητα εχθρός του τυριού. Άλλωστε, το τυρί παρασκευάζεται με την εισαγωγή βακτηρίων στο γάλα. Αν είναι σκληρό τυρί με μπλε ή πράσινη μούχλα, μην το πετάξετε ολόκληρο, απλά κόψτε τα μουχλιασμένα κομμάτια και τυλίξτε ξανά το τυρί σε νέα μεμβράνη ή λαδόκολλα. Ωστόσο, αν πρόκειται για ένα μαλακό τυρί με μεγάλες μερίδες κόκκινης, ροζ, κίτρινης ή μαύρης μούχλας, ήρθε η ώρα να το πετάξετε. Εάν είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι πολύχρωμης μούχλας, μπορείτε να κόψετε ή να αφαιρέσετε το μουχλιασμένο μέρος και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο τυρί.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.