Προειδοποίηση ΕΟΦ: Αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις και καρδιακά, από αυτά τα φάρμακα


Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιακών συμβάντων αλλά και λοιμώξεων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη θεραπεία με αναστολείς JAK.
Ο ΕΟΦ έδωσε επικαιροποιημένες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κακοήθειας, των μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, των σοβαρών λοιμώξεων, της φλεβικής θρομβοεμβολής και της θνησιμότητας με τη χρήση των αναστολέων των κινασών Janus (JAKi) και συγκεκριμένα πρόκειται για τα cibinqo (αμπροσιτινίμπη), Jyseleca (φιλγκοτινίμπη), Olumiant (μπαρισιτινίμπη), Rinvoq (ουπαντασιτινίμπη) και Xeljanz (τοφασιτινίμπη).

Όπως επισημαίνεται έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, σοβαρών λοιμώξεων, φλεβικής θρομβοεμβολής και θνησιμότητας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου κατά τη χρήση θεραπείας με αναστολείς JAK σε σύγκριση με τους αναστολείς του TNFa.

Αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται ότι αφορούν όλα τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας και ότι σχετίζονται με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις των αναστολέων JAK στις φλεγμονώδεις, δερματικές νόσους.

Αυτοί οι αναστολείς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπως επισημαίνεται, μόνο αν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες σε ασθενείς ηλικίας 65 και πάνω, οι οποίοι είναι νυν ή πρώην μακροχρόνιοι καπνιστές,
με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια.

Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.